0BE dhe NATO në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri do të diskutojnë situatën e krijuar në Libi. Këshilli i Bashkimit Europian në nivel krerësh të MPJ do të zhvillojë në Bruksel në mbledhjen e vet të jashtëzakonshme. Paralelisht në selinë e NATO-s do të fillojë takimi dyditor i Këshillit të Aleancës së Atlantikut të Veriut në nivel ministrash të mbrojtjes. Në programin e diskutimeve përfshihen Afrika Veriore, Afganistani dhe Mbrojtja antiraketore. Të mërkurën Parlamenti Europian u bëri thirrje strukturave ekzekutive të BE për të njohur Këshillin Kalimtar Kombëtar të Libisë, i cili po lufton aktualisht kundër regjimit të Muammar Gaddafit. Deputetët e Parlamentit Europian e quajtën këtë strukturë si forcën e aftë që të sjellë demokracinë në vend.