OKB-ja filloi hetimin e rasteve të shkeljeve të të drejtave të njeriut në Libi. Midis tyre figurojnë: rrëmbimet, turturimet dhe ekzekutimet e kundërshtarëve të regjimit të Muammar Gaddafit, njoftoi Agjencia Associated Press me referim tek raportuesi special i OKB-së për Libinë Juan Méndez. Sipas fjalëve të tij, po hetohet informacioni mbi pushkatimin e prej trupave të Gaddafit të pacientëve të nxjerrë nga spitalet, masakrat e ushtruara ndaj pjesëmarrësve të demonstratave antiqeveritare dhe rastet e përdorimit jo-proporcional të forcës ushtarake. Rezultatet e hetimit do ti paraqiten Këshillit të OKB-së për të Drejtat e Njeriut në Gjenevë.