Përpjekjet për të sjellur demokracinë perëndimore në vendet e përfshira në konflikte në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut mund të shkojnë drejt forcimit të radikalizmit islamik në rajon, mendon Përfaqësuesi i përhershëm i Rusisë pranë NATO-s Dimitri Rogozin. Ai e quajti të gabuar përpjekjen e Perëndimit për ti konsideruar forcat opozitare, që janë aktivizuar në një sërë shtetesh, si demokratike. Sipas mendimit të Rogozinit, përpjekjet e ndërhyrjes në këtë situatë mund të çojnë në kaos, dhe si përfundim Perëndimi do të përballet me një valë të re refugjatësh.