Shkarko audiofailin


Në Libi po zhvillohen luftime të ashpra për një nga qendrat strategjike të naftës të vendit - qytetin Marsa el-Brega. Në vigjilje aviacioni qeveritar dha goditje të masivizuara mbi pozicionet e kryengritësve në dy qytete të tjera të marra nën kontroll prej kundërshtarëve të Gaddafit - Adxhabia (Adjabiya) dhe El-Beida. Çdonjëra palë deklaroi mbi gatishmërinë për të luftuar deri në pikën e fundit të gjakut. Ndërkohë Perëndimi nuk po mundet të përcaktohet dot me qëndrimin e vet ndaj asaj që po ndodh në Libi, po ashtu siç dhe nuk rrezikon të mbajë anën e kryengritësve, meqenëse nuk e di se ç’do të sjellë me vete ardhja e tyre në pushtet. Muammar Gaddafi e paralajmëron Perëndimin të mos ndërmarrë veprime aktive, të cilat mund të çojnë në viktima të reja. Përveç kësaj, ai për të satën herë i bëri thirrje OKB-së për të dërguar në Libi misionin e vet për hetimin e ngjarjeve të fundit në vend. Situata është jashtëzakonisht e tensionuar, po vjen duke u rritur numri i viktimave, në qiell duken periodikisht aeroplanët gjuajtës, njofton posaçërisht për radiokompaninë “Zëri i Rusisë” korrespondenti i programit informativ televiziv rus “Vesti” Eugjeni Popov: “- Po vazhdon formimi i ushtrisë opozitare. Ajo ka marrë tashmë pamjen e formacioneve të rregullta. Ushtarët e saj janë të veshur me uniformë, të pajisur me armë dhe teknikë luftarake. Në hyrjet e qytetit Brega janë vendosur post-blloqe. Jo larg këtij qyteti, në të cilin është akoma e rrezikshme të hyhet, ekziston një vend pak a shumë i sigurt - Adxhabia (Adjabiya) - posti i përparuar i opozitës. Atje është përqendruar teknika kryesore e rëndë, sistemet kundërajrore, mortajat dhe shumë armë të tjera të lehta. Po atje ndodhet edhe depoja kryesore e armatimeve, e cila i mbeti trashëgim opozitarëve nga ushtria e Gaddafit. Përsa i përket qytetit Benghazi, atje situata është në përgjithësi e qetë. Opozita po vazhdon formimin e qeverisë, funksionojnë pikat e furnizimit me karburant. Edhe banorët tashmë po fillojnë të flasin mbi, gjoja, arritjen e parë të revolucionit. Çmimi i benzinës, i cili edhe kështu është shumë i ulët, ra deri në dy herë. Përparësi evidente aktualisht nuk ka fituar asnjëra nga palët kundërshtare. Të gjithë flasin mbi mundësinë e ndarjes së Libisë. Domethënë, nocionet “lindje” dhe “perëndim” i Libisë mund të bëhen jo vetëm koncept gjeografik. Në përgjithësi, gjithçka po shkon drejt marrjes prej konfliktit të një  karakteri kohëgjatë”, - tha korrespondenti i programit informativ televiziv rus “Vesti” Eugjeni Popov. Ndërkaq drejt brigjeve të Libisë kanë marrë kursin e lundrimit anijet ushtarake të NATO-s. Francezët konfirmojnë se kanë ndërmend të evakuojnë të huajt nga Libia. Amerikanët preferojnë të ruajnë heshtjen në lidhje me detyrat e veta. Në tërësi, duket fare qartë se Perëndimi ndjehet i tërhequr në vorbullën e përshtjellimit. Sepse pas Libisë ndërhyrja ushtarake mund të nevojitet edhe në vende të tjera të rajonit të përfshirë prej valës së fuqishme të trazirave. Ndërsa një gjë e tillë mund të provokojë reagimin tejet negativ të gjithë botës arabe. Përveç kësaj, edhe vetë libianët - si kundërshtarët, ashtu dhe mbështetësit e Gaddafit - luten për mosndërhyrje në situatën e krijuar në vend dhe duan ti zgjidhin në mënyrë të mëvetësishme problemet e veta. Ndërkohë flukset e refugjatëve në kufijtë e Libisë po vijnë duke u rritur vazhdimisht. Vendi iu afrua shumë pragut të krizës së plotë humanitare.