Shkarko audiofailin


Të enjten Gjykata Penale Ndërkombëtare e OKB-së do të fillojë hetimin zyrtar të fakteve të ushtrimit të dhunës në Libi. Prokurori i Përgjithshëm i Gjykatës Luis Moreno Ocampo inicion personalisht procesin në lidhje me çështjen që ka të bëjë me organizatat dhe personat që duhet të vihen përpara përgjegjësisë për vdekjen e qytetarëve civilë. Që nga 15 shkurti në Libi në përleshjet me forcat e sigurimit dhe mercenarët e huaj gjetën vdekjen gati 2000 veta. Përmendet bile dhe shifra 6000 persona, të cilën duhet ta pohojë ose ta mohojë Gjykata Penale Ndërkombëtare. Të mërkurën Gaddafi, për herë të parë pas fillimit të trazirave në vend, vuri në veprim forca shumë më impresionuese këmbësore dhe ajrore me qëllim të largimit të opozitës nga qyteti Adxhabia (Adjabiya) dhe portit Brega, prej nga ku realizohet eksporti i naftës dhe ku janë vendosur selitë e zyrat e kompanive të huaja të naftës. Ndërkohë, duhet thënë, se trupat besnike të Gaddafit nuk mundën të arrijnë ndonjë sukses të ndjeshëm. E megjithatë, në qoftë se deri të martën opozita dilte kategorikisht kundër çfarëdolloj ndërhyrjeje të huaj në konfliktin në vend, mbrëmë ajo, me sa duket nga të gjitha, ndjeu qartë pasiguri në forcat e veta dhe deklaroi, se ndoshta, asaj do ti duhet megjithatë të kërkojë ndihmën e huaj. Një sërë burimesh njoftojnë se në anën e kryengritësve po lufton shërbimi special amerikan. Pentagoni, vetkuptohet, tani për tani preferon të ruajë heshtjen në lidhje me këtë fakt, sepse është i preokupuar tani për sigurimin e mbështetjes së gjerë nga ana e NATO-s për ndërhyrjen në konfliktin libian. Ministri i mbrojtjes i SHBA Robert Gates pranoi, se brenda vetë NATO-s tani për tani nuk ka mirëkuptim në lidhje me këtë çështje. Ndërsa rezoluta e Këshillit të Sigurimit të OKB-së për Libinë nuk jep të drejtë për këtë ndërhyrje, vë në dukje Presidenti i Fondit “EuroAzia e re” Andrei Kortunov: “- Në qoftë se autoritetet qendrore nuk janë në gjendje të kontrollojnë situatën në vend, në qoftë se janë shumë të ndjeshme humbjet midis popullsisë paqësore dhe fort i madh fluksi i refugjatëve, gjë kjo që do të prekë direkt vendet fqinje me Libinë, atëhere kjo i jep të drejtë komunitetit ndërkombëtar për intervencion humanitar. Por, në parim, nuk ka një përcaktim të qartë të asaj se në ç’etapë ka të drejtë të realizohet në praktikë një intervencion i tillë. Por sido që të jetë puna në të vërtetë, duhet thënë, se çështje të tilla po diskutohen tashmë në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, i cili dhe përcakton mandatin për këto apo ato vende ose koalicione për intervencion humanitar”, - shpjegoi Andrei Kortunov. Aksioni me përdorimin e forcës, bile dhe në qoftë se fjalë bëhet për mbylljen e hapësirës ajrore të Libisë dhe pengimin e Gaddaffit për bombardimin e popullsisë së vendit të vet, është tejet i vështirë për realizim. Ndër të tjera, në momentet aktuale një gjë e tillë zyrtarisht nuk është legjitime, por edhe e dyshimtë për SHBA dhe NATO-n për nga pikëpamja e ruajtjes së imazhit. Por sido që të jetë puna në të vërtetë, të mërkurën tashmë kaluan kanalin e Suezit dhe hynë në ujërat e Detit Mesdhe 2 anije desanti të Forcave Ushtarako-Detare të SHBA. Në bordin e njërës nga ato ndodhen 42 helikopterë. Këto anije kanë marrë kursin drejt brigjeve të Libisë.