80-vjetori i Mikhail Gorbachevit kremtohet në shkallë ndërkombëtare. Por në qoftë se në Perëndim veprimtaria e Sekretarit të fundit të Përgjithshëm të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik vlerësohet kryesisht në mënyrë pozitive, me njohjen e kontributit të padiskutueshëm tij në përfundimin e luftës së ftohtë, në Rusi, duhet thënë, atij nuk mund ti falin shumë gjëra.

Për Perëndimin Gorbachevi është me të vërtetë hero: ra dakort për bashkimin e Gjermanisë, nuk pengoi “revolucionet kadife” në Europën Lindore, nënshkroi marrëveshjen mbi çarmatimin, e cila likuidoi një pjesë të mirë të potencialit bërthamor të SHBA dhe Bashkimit Sovjetik, të mjaftueshëm për të zhdukur planetin tonë jo dhjetra, por qindra herë. Në ditët tona mund të konfirmohet se rreziku kërcënues i luftës bërthamore në qoftë se nuk mbeti në historinë e së kaluarës, i përket tashmë rastësive tejet të pagjasa, të pamundura. Dhe kjo është, padyshim, meritë e tij - Liderit të vetëm të Bashkimit Sovjetik që meritoi çmimin botëror Nobel.

Qëndrimi i rusëve ndaj Gorbachevit në shumicën e rasteve është negativ: ndër shkaqet e tij mund të përmenden edhe mospranimi ideologjik i tij, edhe zhgënjimi i thellë. Komunistët e patundur, fanatikë nuk mund ti falin ish Sekretarit të Përgjithshëm devijimin nga vija e partisë dhe “tradhëtinë”, sipas këndvështirimit të tyre, e kauzës së Partisë Komuniste. Këtë pamje ka në sytë e tyre evolucioni nga besimi i sinqertë, i patundur tek komunizmi deri tek zhgënjimi i tij në të dhe kërkimi i alternativave në kuadër të ideve social-demokrate, të cilit iu nënshtrua me vetëdije Gorbachevi.

Edhe zhgënjimi i rusëve me Mikhail Gorbachevin është plotësisht i shpjegueshëm - shpresat e mëdha të lidhura me të u zëvendësuan nga mospranimi i rreptë i rezultateve të veprimtarisë së tij. Kur në vitin 1985 erdhi në pushtet, në vendin ku ishin mësuar tashmë me ceremonitë funerale të “personave të parë të shtetit” të paaftë më për punë për shkak të sëmundjeve dhe moshës shumë të thyer, erdhi një lider i ri mjaft energjik, i aftë të flasë me njerëzit pa fletë me shënime të përgatitura paraprakisht, njerëzit filluan të besonin se ai mund ta ndryshojë në vektorin pozitiv jetën e tyre. Gorbachevi doli gjithashtu në atë kohë me ide që gëzonin popullaritet të madh në popull - përshpejtimin e zhvillimit ekonomik, përqendrimin, orientimin e politikës shtetërore ndaj njeriut, glasnostit (publicitetit). Por Gorbachevi u përball me realitetin e ashpër - kohën e humbur.

Paraardhësit e tij vazhdonin të “bënin qejf” me dollarët e fituar nga nafta, pa e vrarë mendjen fare se ç’do të ndodhë kur të ndryshojë koniunktura. Dhe Gorbachevi, i cili e mori timonin e drejtimit të vendit në duar e veta në situatën e fillimit të rënies së çmimeve të naftës, u detyrua të përgjigjet, të japë llogari për papërgjegjshmërinë e tyre.

Ai përpiqej me gjithë shpirt, sinqerisht ta ndreqte situatën. Mikhail Gorbachevi dhe qeveria e tij u dhanë pavarësi ndërmarrjeve, duke synuar stimulimin e iniciativës së punëtorëve. Por në kushtet e ekzistencës së pronësisë shtetërore mbi mjetet e prodhimit kjo iniciativë nuk mundi të çojë në rritjen e produktivitetit të punës. Edhe një tjetër projekt qëllim-mirë i tij - lejimi i aktivitetit kooperativ - çoi si në dukje në vend të aktivitetit sipërmarrës privat, ashtu dhe në rritjen e kriminalizimit të marrëdhënieve ekonomike, ndër të tjera edhe korrupsionit. Situata u rëndua akoma dhe më shumë nga rritja e deficitit total, kur shteti me valutën që i kishte mbetur akoma në dispozicion blente urgjentisht mallra jashtë shtetit me qëllim të shuarjes, shpangies së trazirave sociale.

Mikhail Gorbachevi arriti të bëjë shumë gjëra pozitive me rëndësi historike: largoi trupat nga Afganistani, liroi të burgosurit politikë dhe ktheu të internuarit (ndër të tjera edhe më të famshmin prej tyre - akademikun Andrei Sakharov), hoqi “perden e hekurt”, i lejoi qytetarëve sovjetikë të shohin botën - vetkuptohet se kjo kishte të bënte me ata njerëz të cilët kishin para për këtë. Gjatë drejtimit të  Mikhail Gorbachevit, megjithëse jo fare pa probleme, në vend për herë të parë u publikuan zyrtarisht veprat e disidentit të njohur rus Aleksandër Solzhenitcyn.

Por ndërkohë shteti shumëkombësh vazhdonte të brehej nga erozioni. Filluan të dalin në sipërfaqe, të shfaqen lakuriq problemet e dhimbshme, nevralgjike të fshehura në brendësi. Konfliktet e përgjakshme në Karabakh dhe Sumgait, shpërndarja e mitingut në Tbilisi, përpjekjet përpëlitëse, spazmatike për të ruajtur në përbërjen e Bashkimit të Republikave Socialiste Sovjetike (BRSS) republikat Balltike - nga të gjitha këto autoritetet po humbisnin kontrollin ndaj situatës. Zhvillimi i zgjedhjeve të para konkurruese në vitin 1989 çoi në shndërrimin e Gorbachevit nga Sekretar i plotfuqishëm i Përgjithshëm i Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik në Drejtues të mbledhjeve të Kongresit të Deputetëve të Popullit, shumë pjesëmarrës të të cilave filluan ta kritikonin gjithnjë e më ashpër Gorbachevin dhe vetë Partinë Komuniste në tërësi.  Me ndihmën e shndërrimeve politike, për shembull, me sanksionimin e postit të Presidentit të BRSS, ai u përpoq ti ruajë vetes rolin e arbitrit midis reformatorëve dhe konservatorëve. Por, si përfundim, atij i kthyen krahët dhe e lanë në baltë edhe të parët, edhe të dytët.

Aktualisht qëndrimi i qytetarëve rusë ndaj periudhës së drejtimit të Mikhail Gorbachev-it po vjen duke ndryshuar gradualisht. Sipas rezultateve të hulumtimeve sociologjike, që u zhvilluan një vit më parë, njerëzit po bëhen më dashamirës, më të arsyeshëm në vlerësimin e ngjarjeve të gjysmës së dytë të viteve 80-të të shekullit të kaluar. Në qoftë se deri në vitin 2004 shumica e qytetarëve rusë (50-56% e respondentëve) i përmbaheshin pikëpamjes se gjithçka duhej lënë ashtu siç ishte deri para Perestrojkës (ristrukturimit, riorganizimit, orientimit të ri), në vitin 2010 një mendim të tillë e mbështetën vetëm 41% e të të anketuarëve.