Shkarko audiofailin


“Europa me sytë e rusëve. Rusia me sytë e europianëve” - në kuadro të tillë kihet ndërmend të zhvillohet festivali muzikor që do të hapet më 1 mars në Moskë dhe do të vazhdojë gjatë gjithë vitit 2011. Thelbi i risisë së këtij festivali fillon me atë: një grupi kompozitorësh europianë i porositet “muzika mbi Rusinë”, ndërsa grupit të kolegëve të tyre rusë - “muzika mbi vendet europiane”. Kurse më pas të gjitha këto vepra muzikore ekzekutohen çift nga të dyja palët në Moskë. “Është e nevojshme të çrrënjoset tendenca e deficitit të muzikës së re në sallat e koncerteve si dhe të njihen njëkohësisht midis tyre brezat e rinj të autorëve rusë dhe europianë”, - konfirmon me bindje ideatori i projektit, kompozitori i njohur rus, Drejtori i Qendrës së muzikës moderne të Konservatorit të Moskës Vladimir Tarnopolskij. Ideja gjeti një mbështetje mjaft serioze nga ana e Bashkimit Europian, i cili pranoi së bashku me Konservatorin e Moskës të financojë projektin një vjeçar në fjalë. Kurse kjo, nga ana e vet, lejoi ingranimin në të të një numri të madh pjesëmarrësish. Këta u bënë kompozitorët nga Franca, Britania e Madhe, Austria, Italia, Polonia, Hungaria, Rumania, Bullgaria, Letonia dhe Rusia. Bashkëpunëtori shkencor i Qendrës së muzikës moderne të Konservatorit të Moskës Fjodor Sofronov tërheq vemendjen ndaj atij fakti, se Kusht i porosisë së festivalit është krijimi i veprës muzikore pikërisht jo me motive të muzikës amëtare. “- Kjo detyrë ishte përcaktuar që në fillim - pra, krijimi i disa  portreteve të kulturave të ndryshme në kontekstin e mentalitetit vetiak muzikor. Sepse, pavarësisht nga fakti, se muzika bashkëkohore (moderne) duket si art i globalizuar, megjithatë del kështu në realitet që kompozitori i çdo vendi i mbetet besnik shkollës së vet kombëtare. Kompozitori rus, i cili kompozon, për shembull, muzikën “për Rumaninë”, do të shkruajë muzikë rusë megjithatë, qoftë kjo në mbështetje mbi materialin rumun. Ky fenomen njihet tashmë që prej kohësh. 160 vjet më parë klasiku rus Mihaill Glinka shkroi uverturat spanjolle - “ Jota e Aragonës” (“Jota de Aragón”), “Nata në Madrid” (“Noche en Madrid”), ndërsa para tij kompozitori gjerman Johann Hasse kompozoi operan për Carin rus Ivani i Tmerrshëm. Por nga kjo Glinka nuk pushoi së qeni kompozitor romantik rus, kurse Hasse nuk rreshti së qeni kompozitor i madh i muzikës operistike të barokut gjerman”, - thotë Fjodor Sofronov. Sigurisht, ana më e fortë e këtij projekti të ri është pikërisht ajo, se ai është totalisht, thellësisht krijues, por në të njëjtën kohë edhe i ekzekutueshëm. Muzikantëve të orkestrës moskovite “Studio e muzikës së re”, mbi supet e të cilëve dhe do të bjerë barra kryesore e festivalit, do tu duhet të djersijnë shumë mbi partiturat. Më 1 mars kjo orkestër do ti paraqesë publikut çiftin e parë ruso-austriak të pjesëmarrësve të festivalit.