Kryetari i Këshillit Europian Herman Achille Van Rompuy po zhvillon negociata me liderët e vendeve të Bashkimit Europian për thirrjen urgjente të samitit të BE në lidhje me situatën e krijuar në Libi. Nuk përjashtohet edhe mundësia e asaj që takimi të zhvillohet të premten, më 4 mars. Iniciatorë të realizimit të tij u bënë Franca dhe Britania e Madhe. Që nga mesi i shkurtit në provincat libiane po vazhdojnë aksionet masive të protestës me kërkesën e largimit nga pushteti të liderit të vendit Muammar Gaddafi, i cili drejton tashmë që prej 42 vjetësh Libinë. Autoritetet po i shtypin me barbarizëm të madh demonstratat. Në përleshjet me policinë kanë gjetur vdekjen tashmë deri në 2 mijë veta. Shtetet e huaja po realizojnë evakuimin masiv të qytetarëve të vet nga Libia.