Shkarko audiofailin


Në Rusi filloi Maslenica (festa e funddimrit- përcjelljes së dimrit dhe fillimit të pranverës e cila shoqërohet me karnavele). Gjatë gjithë javës do të vazhdojnë shëtitjet popullore. Në këtë mënyrë që prej kohërave të moçme përcillnin dimërin dhe prisnin pranverën. Kjo traditë e merr fillimin e vet që nga periudha e para-krishtere. Aktualisht për rusët orthodhoksë kjo javë është, në radhë të parë, përgatitje për Kreshmën e Madhe 40-ditore. Meqë ra fjala, vetë emri “Maslenica” është i lidhur ngushtë me traditën e krishtere kishtare, - thotë Kreu i Patriarkanës së Moskës Filipp Riabih: “- Kisha javën përpara Kreshmës së Madhe, të përkthyer nga greqishtja, e quan Java e Dhjathit. Kur erdhi Krishterimi në Rusinë e Lashtë, njerëzit rusë nuk e dinin ende atëhere se ç’janë dhjathi e gjalpi. Dhe, me qëllim që të kuptohej prej tyre se ç’mund të hanin në këto ditë njerëzit dhe lindi, në fakt, emri “Maslenica”, nga fjala (масло - masllo) gjalpë. Pra, në javën para Kreshmës së Madhe duhen ngrënë produkte qumështi dhe tashmë ekziston ndalimi për përdorimin e gatimeve me mish”, - tregon kleriku Filipp Riabih. Prandaj ekziston edhe një emër tjetër i Maslenicës - «мясопуст - myasopust” (pa-mish). Myasopusti rus është, praktikisht, po e njëjta gjë si karnavali perëndimor, emri i të cilit përbëhet nga dy fjalë latine: carnis - vale, domethënë “mishi lopës - lamtumirë”. Gostitje kryesore në javën e Maslenicës, sigurisht, që janë palaçinkat (krepat). Sipas të dhënave të anketimeve sociologjike, palaçinka do të gatuajnë gjatë këtyre 7 ditëve 83% e grave ruse. Sepse në javën e Maslenicës është bërë traditë e mirë tashmë që njerëzit të shkojnë për vizitë tek njëri-tjetri si dhe të gostiten mysafirët me palaçinka e plot gjëra të tjera të shijshme. Në Moskë që prej shumë kohësh është bërë zakon të kremtohet gjeresisht Maslenica. Festa «Широкая Масленица» (“Maslenica e Gjerë”) është fiksuar zyrtarisht në katalogun e festivaleve të famshme ndërkombëtare dhe karnavaleve të planetit. Që nga kohërat e lashta Maslenica i habiste dhe i mrekullonte mysafirët ardhur nga përtej detit me mikpritjen, bujarinë dhe argëtimet e veta popullore. Dy vjet më parë festa «Широкая Масленица» (“Maslenica e Gjerë”) u kremtua për herë të parë në sheshin përpara Bashkisë së kryeqytetit britanik.

Foto: RIA Lajmet

Foto: RIA Lajmet

Ndërsa më pas palaçinkat ruse - të rrumbullakëta e ngjyrë ari - si imazhe dielli në miniaturë - i provuan jo vetëm banorët e Londrës, por edhe ata të Dublinit. “Zonjën fisnike ruse” Maslenica këtë vit e presin në Romë, në kuadër të Vitit të ndërsjelltë (të kryqëzuar) Rusi-Itali. Ndërsa në përfundim të javës së festës Maslenica ruse do të duket sërish në Londër, në Sheshin Trafalgar (Trafalgar Square), ku grupi muzikor rus “Çellsi” (“Chelsea”) do të ekzekutojë himnin e Maslenicës. Organizatorët e festës kanë planifikuar zhvillimin e urës telekomunikative Moskë-Londër më 6 mars, të të Dielës së Ndjesës, kur besimtarët orthodhoksë i kërkojnë fajle, ndjesë njëri-tjetrit për të gjitha fyerjet, qofshin ato të bëra me dashje apo pa dashje.