Më 25 shkurt të vitit 1921 bolshevikët, të cilët erdhën në pushtet si rezultat i Revolucionit të Tetorit të vitit 1917 në Rusi, me ndihmën e Ushtrisë së Kuqe vendosën pushtetin sovjetik në Gjeorgji. Parlamenti aktual gjeorgjian në verë të vitit të kaluar mori vendimin, sipas të cilit 25 shkurti në vend kremtohet si Dita e pushtimit sovjetik. Ndërkohë, ata që mbajnë mend historinë, e dinë fort mirë se me ç’sukses të madh u zhvillua Gjeorgjia në përbërjen e Bashkimit Sovjetik. Për 70 vjet të drejtimit të pushtetit sovjetik, ajo u bë një nga territoret më të begata e më të lulëzuara të Bashkimit Sovjetik. Nuk duhet lënë kurrsesi në harresë edhe ai fakt, se marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë të Rusisë dhe Gjeorgjisë kanë një histori mjaft të pasur shumëshekullore. Lidhjet e para politike, kulturore dhe  ekonomike midis Gjeorgjisë dhe Rusisë së Moçme (të Lashtë) u vendosën që në shekullin e XII-të. Aty nga shekulli i XVII-të marrëdhëniet e ndërsjellta midis dy shteteve orthodhokse kishin marrë karakter të rregullt dhe të ngushtë. Sundimtarët e Gjeorgjisë i patën kërkuar mëse një herë ndihmë ushtarake Rusisë për mbrojtjen nga sulmet grabitqare të Iranit dhe Turqisë dhe gjithmonë e patën marrë pa kursim atë. Në vitin 1782 Mbreti gjeorgjian Irakli II iu drejtua Perandoreshës ruse Ekaterina e Madhe me lutjen për ta marrë nën mbrojtjen e vet Gjeorgjinë, kurse 20 vjet më vonë trashëgimtari i Iraklit i kërkoi Perandorit rus Pavli Parë bashkimin e Gjeorgjisë me Rusinë. Historianët venë në dukje, se bashkimi me Rusinë i garantoi Gjeorgjisë mbrojtjen ushtarake dhe i dha një impuls të fuqishëm zhvillimit ekonomik të saj. Bile edhe periudha sovjetike e historisë gjeorgjiane, pavarësisht nga të metat e vetë këtij regjimi, nuk mund të quhet “njollë e zezë”. Faktikisht ajo u bë vazhdim i natyrshëm i marrëdhënieve miqësore shumëshekullore të të dyja vendeve. Pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik dhe marrjes së pavarësisë nga Gjeorgjia, procese këto që sollën destabilitet ekonomik dhe social në republikë, Rusia i ka dhënë asaj gjithë ndihmën e mundshme.

Por në ditët tona autoritetet gjeorgjiane në mënyrë cinike falsifikojnë historinë e vërtetë të marrëdhënieve të ndërsjellta midis dy shteteve, duke u përpjekur të fusin pykën, të ndezin sherrin midis dy popujve, thotë eksperti i Institutit të Studimeve të situatave të mbarsura me konflikt Tengiz Begishvili: “- Udhëheqja gjeorgjiane, me sa duket, ka harrur fare se ç’kanë bërë me Gjeorgjinë Turqia, Irani, mongolët, persianët e kështu me radhë... Por tani e vetmja gjë e rëndësishme për regjimin e Mihaill Saakashvilit është të dalë kundër Rusisë. Duke keqësuar akoma dhe më shumë me këtë situatën në marrëdhëniet e Rusisë dhe Gjeorgjisë. Në vend që të mendojë se si të rivendosë marrëdhëniet me Rusinë, abkhazianët, osetinianët, ky regjim merret me gjëra që nuk do ti sjellin asnjë të mirë Gjeorgjisë”, - shprehet me bindje të plotë eksperti gjeorgjian Tengiz Begishvili. Ndërkaq, anketimet e pavarura sociologjike tregojnë qartë: se 3/4 e gjeorgjianëve dëshirojnë rivendosjen e marrëdhënieve konstruktive, fqinjësinë e mirë me Rusinë.