Shkarko audiofailin


Më 25 shkurt në Shën Peterburg Presidenti Dimitri Medvediev dhe Mbreti i Spanjës Juan Carlos I de Burbon hapën Vitin e ndërsjelltë (të kryqëzuar) Rusi-Spanjë. Ai do të fillojë me ekspozitën e kryeveprave të Muzeut të famshëm Prado të Madridit (Museo Nacional del Prado), e cila është organizuar në një nga muzetë më të mëdhenj rusë - në Ermitazhin e Shën Peterburgut. Ekspozita “Prado në Ermitazh” përfshin në vetvete 66 vepra arti të periudhës së shekujve XVI-XIX. Një ekspozitë të tillë me përmasa kaq impresionuese Muzeu Prado nuk ka organizuar kurrë ndonjëherë më parë jashtë shtetit. Dhe, ndërkaq, ajo do të vazhdojë të jetë e hapur për publikun më tepër se tre muaj. “Në qoftë se programi kulturor i vitit ruso-spanjoll do të përfundonte bile dhe vetëm me ekspozitën e kryeveprave të Muzeut Prado, edhe kjo do të ishte tashmë shumë”, - mendon njëra nga organizatoret e saj Ekaterina Seleznjova: “- Pavarësisht nga situata e tanishme - kur po vazhdon kriza botërore dhe nevojitet transportimi shumë i kushtueshëm i veprave të artit dhe sigurimi i tyre - tek ne, megjithatë, do të ekspozohen punët e El Greco-s, Velazquez-it, Francisko Goya-s si dhe Bosch-it, Raffael-t, Dϋrer-it, Tiziano-s e kështu me radhë. Na mbetet vetëm të shprehim keqardhjen tonë në lidhje me faktin se nuk do të mund ta organizojmë këtë ekspozitë edhe në Moskë”, - thotë Ekaterina Seleznjova. Muzeu Ermitazh i Peterburgut i ka përgatitur një pritje “mbretërore” kryeveprave të Muzeut Prado: në sallën e Nikollajevit të Muzeut, ndërsa ajo siç dihet, është në të vërtetë ish Pallati i Dimrit i perandorëve rusë, kanë instaluar një ndriçim special për tabllotë spanjolle. Dhe në përgjithësi, pikturat e Muzeut Prado duhet ta ndjejnë veten në Ermitazh pothuajse si në “shtëpinë e tyre”. “Veprat që janë ekspozuar tani në Ermitazh, vë në dukje eksperti Mihaill Dedinkin, - janë krijuar për pallatet mbretërore. Edhe këtu tek ne ato u vendosën po në pallat perandorak. Vetë ambjenti i tij është plotësisht i përshtatshëm për ekspozimin e kryeveprave të tilla”. Në përgjigje të kësaj Shën Peterburgu po përgatit suprizën e vet mjaft impresiouese për publikun e Spanjës. Në nëntor të këtij viti në Muzeun Prado do të ekspozohen “Kryeveprat e Ermitazhit” - 170 eksponate, në të cilat kanë gjetur pasqyrim 15 shekuj të jetës njerëzore: tabllotë klasike europiane dhe ato të avangardit rus, skulptura, vepra të artit aplikativ dhe bile momumente arkeologjike, përfshirë këtu edhe “arin legjendar të Skifëve”. Kështu pra, rusët dhe spanjollët kanë përpara tani Vitin e ndërsjelltë (të kryqëzuar) Rusi-Spanjë. Në kuadrin e tij pritet të zhvillohen më tepër se 350 aktivitete të shumëllojshme - duke filluar që nga biznes-simpoziumet e deri tek koncertet folklorike.