Shkarko audiofailin


Lufta kundër terroristëve duhet të ketë karakter të planifikuar, sistematik. Ata duhen likuiduar jo vetëm në kuadër të shpagimit, ndëshkimit, por dhe të jepen mbi ta goditje preventive mu në vrimat e strofkat e tyre. Një deklaratë të tillë bëri Presidenti Medvediev në mbledhjen e Komitetit Antiterrorist Kombëtar në Vladikaukaz - kryeqytetin e republikës verikaukaziane Osetia e Veriut. Udhëtimi i papritur i Kryetari të shtetit në Kaukazin e Veriut u bë një surprizë e vërtetë për shtypin. Por në qoftë se do të ndjekim zhvillimin e ngjarjeve të këtyre ditëve të fundit në rajonin jugor të Rusisë, atëhere ardhja e Medvedievit atje rezulton plotësisht e natyrshme, e logjikshme. Në mbrëmjen e 18 shkurtit në Republikën e Kabardino-Ballkarisë u qëllua me armë zjarri mikrobuzi me turistë moskovitë. Si rezultat gjetën vdekjen 3 veta dhe dy të tjerë u plagosën rëndë. Po atë ditë u hodh në erë teleferiku me kabina në malin Elbrus. Në mbledhjen e Komitetit Antiterrorist Kombëtar, në të cilën ishin të pranishëm të gjithë drejtuesit e shërbimeve speciale ruse, u theksua në mënyrë të veçantë se terroristët dhe bashkëpunëtorët e tyre në Kaukazin e Veriut nuk kanë kurrfarë shansesh. Të gjitha programet e zhvillimit të këtij rajoni rus do të vazhdojnë të realizohen në jetë. Pavarësisht nga të gjitha tentativat dhe përpjekjet e banditëve, cluster-i turizmit, i cili ti përgjigjet të gjitha kërkesave bashkëkohore, do të krijohet medoemos këtu, u vu në dukje në këtë mbledhje. Kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme edhe për vetë banorët e rajonit. Do të krijohen vende të reja pune, gjë kjo që do të lejojë tërheqjen, ingranimin e rinisë në industrinë e turizmit. Nuk është sekret për askënd, se në jug të Rusisë për shkak të moszgjidhjes së shumë problemeve sociale mjaft banorë të rinj bëhen objekt rekrutimi dhe zombimi nga ana e ekstremistëve. Gjëja më kryesore tani është që të bëhet kështu, që njerëzit të cilët të jetojnë në Kaukaz ta ndjejnë veten qytetarë të vërtetë të Rusisë. Zhvillimi social-ekonomik i republikave të Kaukazit të Veriut të Rusisë është mjet jashtëzakonisht i rëndësishëm në çështjen e parandalimit të terrorizmit dhe luftës kundër banditizmit ilegal, i cili merr mbështetje të ndjeshme financiare dhe ideologjike nga ana e qendrave terroriste ndërkombëtare. Prandaj objekt analizimi i mbledhjes së Komitetit Antiterrorist Kombëtar u bë situata aktuale në botën arabe, ku po ndodhin protesta masive sociale dhe përleshje të opozitës me policinë. Pasojat e këtyre ngjarjeve do të kenë jo vetëm ndikim rajonal, tha Dimitri Medvediev, duke iu drejtuar anëtarëve të Komitetit Antiterrorist Kombëtar: “- Në një sërë rastesh fjalë mund të bëhet për dezintegrim (shpërbërje) të shteteve me popullim shumë të dendur, ndarje të tyre në copëza të vogla. Ndërkohë, duhet thënë, se këto janë shtete tejet të komplikuara. Ka shumë mundësi që të ndodhin ngjarje të ndërlikuara, përfshirë këtu edhe ardhjen e fanatikëve në pushtet. Ndërsa kjo do thotë shpërthime vatrash zjarri për dekada të tëra me radhë dhe përhapje e mëtejshme e ekstremizmit. Duhet parë e vërteta në sy. Një skenar të tillë ata patën përgatitur edhe për ne. Për më tepër në këto kushte ata tani do të përpiqen me të gjitha mënyrat ta realizojnë atë në jetë. Por sido që të vijnë punët, një skenar i tillë nuk ka kurrfarë shansi të realizohet në territorin e vendit tonë”, - konkludoi me bindje të plotë Dimitri Medvediev.