Shkarko audiofailin


Krerët e MPJ të 27 vendeve anëtarë të BE, të cilët u mblodhën në Bruksel për pjesëmarrje në mbledhjen e Këshillit të Bashkimit Europian, deklaruan mbi gatishmërinë e vet për tu dhënë “ndihmë reale” shteteve të Afrikës Veriore dhe Lindjes së Mesme në zhvillimin e reformave politike dhe ekonomike. Për këtë njoftoi më 21 shkurt Komisionerja e Lartë e BE për marrëdhëniet ndërkombëtare dhe politikën e sigurisë Catherine Ashton. Diskutimi i situatës në vendet e Maghreb-it dhe Lindjes së Mesme zhvendosi në plan të dytë diskutimet mbi politikën e BE në rajonet e tjera, duke përfshirë edhe Ballkanin. Vëzhguesi i Radiokompanisë “Zëri i Rusisë” Pjotër Iskenderov mendon se fjalë bëhet mbi rishikimin e strategjisë së politikës së jashtme të BE, proces ky që nuk i premton asgjë të mirë popujve ballkanikë. Politika e BE në Ballkan ka hyrë  aktualisht në qorrsokak, ndër të tjera edhe në planin e integrimit të rajonit në proceset e përgjithshme mbarë europiane. Brukseli, si dhe më parë, nuk është i aftë të zgjidhë çështjen që ka të bëjë me ndryshimin e formatit të përfaqësimit ndërkombëtar në Bosnjë e Hercegovinë. Veprimtaria e misionit policor civil të BE në Kosovë (EULEX) u kompromentua totalisht nga skandali i bujshëm që plasi rreth përfshirjes së separatistëve shqiptarë vendas në krimet në shkallë të gjerë. Si zor të gjendet sot ndonjë person i aftë të parashikojë zhvillimin e mëtejshëm të situatës në Maqedoni. Kanë hyrë në qorrsokak edhe marrëdhëniet e ndërsjellta të BE me Turqinë. Por edhe Serbia nuk mund të quhet aspak objekt i përshtatshëm për investimin e kapitaleve të BE. Tjetër gjë është rajoni me përmasa jashtëzakonisht të mëdha nga Maroku në Perëndim e deri tek Irani në Lindje. Ai është i lidhur në mënyrë të drejtpërdrejtë me projektet kyçe të BE, para së gjithash, në sferën energjetike. Ia vlen të kujtohet në këtë rast se që në vitin 2008 Presidenti i Francës Nicolas Sarkozy parashtroi idenë e krijimit të Bashkimit Mesdhetar, në të cilën Gjermania dhe vende të tjera anëtare të BE jo pa arsye vunë re tentativën “e riformimit” të gjithë Bashkimit Europian. Ngjarjet aktuale në mënyrë dyshueshmërisht treguese përkojnë me strategjinë në fjalë. Nuk ia vlen të lihet gjithashtu në harresë edhe fakti, se aktivizimi i veprimtarive politike e financiare në drejtimet e Afrikës Veriore dhe Lindjes së Mesme do ti lejojë udhëheqjes së Bashkimit Europian ti provojë taksapaguesve të vet se sa e vlefshme është ajo, duke synuar me këtë ndërmarrjen e tentativës për sheshimin, zbutjen e kritikës që tingëllon vazhdimisht në adresë të burrokracisë brukseliane për shkak të ruajtjes në vendet e BE të hendekut midis pozitës së elitës dhe interesave të qytetarëve.