Shkarko audiofailin


5 detyrat prioritare në sferën e sigurisë i formuloi sot Presidenti i Rusisë Dimitri Medvediev në mbledhjen e mbajtur në Moskë. Ajo u zhvillua me pjesëmarrjen e krerëve të rajoneve, përfaqësuesve të të gjitha degëve të pushtetit, punonjësve të prokurorisë dhe organeve të tjera të ruajtes së rendit. Detyra e parë dhe më kryesore është aktualisht rritja e sigurisë antiterroriste, theksoi Presidenti: “- Në të gjitha rajonet duhet të zhvillohen rregullisht stërvitje antiterroriste, ndër të tjera edhe në objektet e transportit. Dhe jo ngandonjëherë, ashtu në të rrallë, pas ngjarjeve të trishtueshme, por siç bëhet një gjë e tillë në mbarë botën. Kjo është mënyra e vetme profilaktike. Përveç kësaj, territoret e zonës së përbashkët të përgjegjësisë të shërbimeve të ndryshme: hyrjet në stacionet e trenave, aeroporteve, stacioneve të metrosë duhet të merren nën kontroll të përforcuar”, - urdhëroi Presidenti. Tema e rritjes së sigurisë antiterroriste lindi jo ashtu krejt rastësisht. Në fillim të vitit qytetarëve rusë u kujtoi mbi ekzistencën e vet një dukuri e tillë e tmerrshme, makabre e botës bashkëkohore si terrorizmi. Më 24 janar objekt sulmi i guerrilasve u bë aeroporti moskovit “Domodedovo”, ku terroristi-kamikaze detonoi një mekanizëm të fuqishëm shpërthyes, i cili mori jetët e 36 vetave. Në shkurt në Republikën e Kabardino-Ballkarisë (Kaukaz i Veriut) persona të panjohur hapën zjarr për likuidim mbi një grup turistësh nga Moska. Si rezultat, 3 persona u vranë dhe 2 të tjerë morrën plagë të rënda. Pak më vonë, po atje, guerilasit hodhën në erë një nga shtyllat mbështetëse bazë të teleferikut të skive malore. 24 orë mbas kësaj në një nga hotelet e zonës pranë malit Elbrus u çdëmtuan 3 bomba të fuqishme. Për këtë arsye autoritetet vendore u detyruan të vendosin regjimin e operacionit antiterroristik. Midis detyrave prioritare, që qëndrojnë aktualisht përpara organeve të ruajtjes së rendit, Presidenti Medvediev quajti profilaktikën (parandalimin) e ekstremizmit. Problemet e mirëkuptimit ndëretnik u ndodhën në fokusin e vemendjes së shoqërisë ruse në fund të vitit të kaluar, kur në një nga sheshet qendrore të kryeqytetit rus të rinj me prirje radikale organizuan trazira nën parullat nacionaliste. Ndër 3 prioritetet e tjera Kryetari i shtetit përmendi aktivizimin e luftës kundër grupimeve kriminale, forcimin e profilaktikës (parandalimit) të krimeve si dhe luftën kundër korrupsionit. Presidenti Medvediev theksoi, se shpreson shumë në rritjen e nivelit të ruajtjes së rendit publik. Ai kujtoi gjithashtu se reformimi i sistemit të ruajtjes së rendit, i cili po zhvillohet mjaft aktivisht këto kohët e fundit, drejtohet për garantimin e një mbrojtjeje më të sigurt të qytetarëve rusë nga shkeljet e ligjit dhe korrupsioni.