Shkarko audiofailin


Aksionet e reja të protestave dhe përplasjet masive po trondisin aktualisht vendet e Afrikës Veriore, të Lindjes së Afërt dhe Lindjes së Mesme. Në Jemen dhe Bahrain filloi përndjekja e gazetarëve. Në këtë mënyrë autoritetet kanë ndërmend të kufizojnë ndriçimin e trazirave të reja popullore që po ndodhin në këto vende. Në kryeqytetin e Jemenit - Sana’a gjatë 24 orëve të kaluara fotografët dhe reporterët e një sërë agjencive të huaja informative dhe kanaleve televizive u bënë viktima të sulmeve nga ana e aktivistëve proqeveritarë. Autoritetet e Bahrainit të enjten thjesht i refuzuan hyrjen në vend disa gazetarëve të huaj, duke ia patur frikën bërjes publike të dëshmive të reja të dhunës së ushtruar prej tyre. Kjo ndodhi pas asaj kur u rrah mizorisht korrespondenti i kompanisë televizive amerikane “ABC” Miguel Marquez gjatë kohës së ndriçimit të shpërndarjes së dhunshme të demonstruesve në qendër të Manāma-s - kryeqytetit të Barainit. Ja se ç’tregoi në intervistën e vet dhënë Radiokompanisë “Zëri i Rusisë” dëshmitari okular i këtye ngjarjeve - Sekretari i përgjithshëm i Bashkimit Progresiv Demokratik të Bahrainit, doktor Hasan Madan: “- Gjatë sulmit të ndërmarrë mbi demonstruesit gjetën vdekjen 4 persona, qindra të tjerë u plagosën. Qeveria u kërcënua me masa akoma dhe më të rrepta, por demonstruesit janë të mbushur plot vendosmëri për të vazhduar luftën për të drejtat e veta. Protestuesit fillimisht kërkuan zhvillimin e reformave ekonomike, ndërsa më tej pasuan parullat politike - miratimi i kushtetutës së re, kufizimi i plotfuqishmërive të familjes mbretërore. Tani për tani qeveria ka shans të rregullojë situatën me ndihmën e reformave, përndryshe ajo do të përshkallëzojë në diktaturë ushtarake”, - konkludon doktor Hasan Madan. Krerët e MPJ të vendeve kryesore të rajonit deklaruan të premten mbi mbështetjen e plotë të veprimeve të autoriteteve të Bahrainit. Këshilli i bashkëpunimit të shteteve arabe të Gjirit Persik e quajti ruajtjen e stabilitetit dhe sigurisë në këtë vend “përgjegjësi të vetën kolektive” dhe paralajmëroi mbi palejueshmërinë e çfarëdolloj ndërhyrjeje nga jashtë. Ndërkohë, të enjten, Uashingtoni dënoi përdorimin e dhunës nga ana e autoriteteve të Bahrainit kundër demonstruesve. Është interesant fakti, se Teherani, po ashtu si dhe SHBA, i bëri thirrje autoriteteve të Bahrainit për të ndaluar ushtrimin e dhunës dhe për ti vënë veshin kërkesave të popullit. Në vetë Iran autoritetet vendore po arrijnë tani për tani të parandalojnë shpërthimet e reja të dhunës, që patën vend më 14 shkurt. Ndryshe nga Libia, ku numri i viktimave gjatë protestave antiqeveritare arriti tashmë deri në 19 veta.