Shkarko audiofailin


4 shkurti është shpallur si Dita ndërkombëtare e luftës kundër sëmundjeve kanceroze, të cilat zenë aktualisht vendin e tretë midis shkaqeve të vdekshmërisë. Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, çdo vit nga kjo sëmundje e tmerrshme në botë vdesin pothuajse 8 milionë veta, kurse mjekët venë, as më shumë e as më pak, 10 milionë diagnoza të reja  sëmundjesh onkologjike. Pritet që aty nga viti 2030 numri i të prekurve nga sëmundjet onkologjike të arrijë deri në 75 milionë veta. Por ekziston edhe një statistikë tjetër. Me kalimin e çdo viti një numër gjithnjë e më i madh njerëzish po shërohen nga kjo sëmundje e tmerrshme falë preparateve të reja medicinale. Jo shumë kohë më parë u duk termi “bioterapi”. Bazë e kësaj metode kurimi janë preparatet me origjinë natyrale dhe analogët e tyre sintetikë, shumë më efektivë se sa kimioterapia tradicionale. Po fillojnë të duken metoda të reja diagnostikimi. Mjekët anglezë hartuan një test i cili lejon ekzaminimin e kancerit të mushkërive që në fazën e hershme të zhvillimit të tij. Sensori me kolor me përmasa sa një monedhë studion, analizon ajrin që nxjerr njeriu nga mushkëritë dhe evidenton më pas ndryshimet në përbërjen e tij. Në Rusi specialistët e Qendrës mjekësore të kurimit të sëmundjeve kronike dhe onkologjike të akademikut të Akademisë Ruse të Shkencave të Natyrës Andrei Malenkov kanë përpunuar disa mënyra të zbulimit të kancerit në stadin më të hershëm të zhvillimit të tij si dhe metoda të reja shpresëdhënëse të luftës kundër kësaj sëmundjeje. Ja se ç’tregon për Radiokompaninë “Zëri i Rusisë” njëra nga specialistet e kësaj Qendre Aljona Karpinskaja: “- Preparatet tona nuk janë toksike. Për shembull, në përbërjen e medikamentit të quajtur geomalina hyjnë mikroelemente që marrin pjesë në reaksionet e sistemit imunitar, në metabolizmin hormonal, që përforcojnë aderimin në mes të qelizave dhe nuk i lenë ato të deformohen. Në institutin tonë kanë shpikur të ashtuquajturën terapi virale. Për nga natyra e vet qeliza kanceroze është e dobët. Por si çdo ind i gjallë ajo i bën rezistencë të fortë edhe kimioterapisë, edhe terapisë me rreze. Prandaj në qelizën e prekur nga kanceri injektohet një virus dhe atëhere qelizat e shëndosha “e pikasin” qelizën e  sëmurë dhe mobilizohen për ta zhdukur atë. Për herë të parë sëmundja e kancerit është përshkruar në papirusin egjiptian 1600 vjet para erës sonë. Në shënimet e bëra në të njoftohet mbi disa lloj sëmundjesh të gjëndrës së qumështit (gjëndër mammary) dhe stomakut, shumë të ngjashme për nga përshkrimi i tyre me ato onkologjike. Emri i vetë sëmundjes e merr origjinën nga termi “carcinoma”, të përdorur për herë të parë nga Hipokrati. Përkthimi i kësaj fjale do të thotë “gaforre” (“crab”, “cancro”). Kështu quhej në kohërat e lashta tumori malinje. Shkaqet e shfaqjes së kësaj sëmundjeje nuk janë gjetur për shumë shekuj me radhë. Dihen vetëm faktorët që provokojnë kancerin: efektet negative të mjedisit rrethues mbi organizmin e njeriut, mënyra jo e shëndoshë e jetesës, të ushqyerit jo të rregullt të njeriut, të pirit e duhanit, ndër të tjera edhe atij pasiv.