Zëri i Rusisë Hormonin oksitocin (oxytocin) e quajnë hormon të dashurisë. Pikërisht ai dhe prodhohet në mënyrë aktive në organizëm kur njerëzit provojnë ndjenja pozitive ndaj njëri-tjetrit. Por mendohej se kështu ndodhte deri këto kohët e fundit. Pak kohë më parë shkencëtarët provuan se prodhimin e kësaj substance mund ta stimulojë edhe efekti krejtësisht i kundërt. Tek njerëzit veçanërisht mosbesues hormonin oksitocin provokon kriza armiqësie, agresiviteti dhe situata konflikti. Të dhënat e reja u bënë publike në Konferencën e Shoqatës së psikologjisë së individit dhe psikologjisë sociale në qytetin amerikan San Antonio. Hormoni oksitocin prodhohet nga një sektor i trurit të njeruit, i cili quhet hypothalamus, kurse më pas grumbullohet në hipofizë dhe prej andej depërton në gjak. Në nivel fiziologjik kjo substancë vepron ekskluzivisht në organizmin e femrës. Ndërsa ndikimit psikotrop të tij i nënshtrohen të dy sekset. Studimet e zhvilluara treguan se oksitocina rrit “dashurinë, afektin” ndaj njerëzve që të rrethojnë. Ky hormon merr pjesë gjithashtu në vendosjen e lidhjes psikologjike midis nënës dhe foshnjës menjëherë pas lindjes, kurse deficiti i tij çon në autizëm. Shkencëtarët kanë përpunuar bile dhe një lloj spray për hundën mbi bazë të oksitocin-ës, i cili shfrytëzohet për kurimin e çrregullimeve të lidhura me autizmin dhe fobive sociale. Por të dhënat e reja, të cilat u përftuan nga eksperimenti i zhvilluar prej shkencëtarëve amerikanë, ndihmuan në mënyrë të qenësishme për rënien e theksuar të “reputacionit” të oksitocin-ës si hormon i dashurisë. Oksitocina u arrit të përftohet në formë të pastër 60 vjet më parë, kurse në vitin 1954 ajo u përftua në mënyrë artificiale nga biokimisti amerikan  Vincent du Vigneaud, tregoi për Radiokompaninë “Zëri i Rusisë” doktorja e shkencave psikologjike Tatiana Gorobec. Sipas fjalëve të saj, shkencëtarët rusë nuk janë ndeshur kurrë ndonjëherë me efektin “armiqësor” të oksitocin-ës. Por, sido që të jetë puna në të vërtetë, një eksperiment i vetëm është në mënyrë evidente i pamjaftueshëm për nxjerrjen e konkluzioneve serioze. “- Shkenca ruse deri në momentet aktuale nuk njeh studime të tilla. Ne mund të flasim vetëm për veprimin pozitiv të oksitocin-ës - përmirësimin e gjendjes psikologjike dhe asaj shpirtërore. Ajo që nga shkencëtarët e huaj paraqitet si zbulim, do duhet verifikur mirë ende. Shfaqja e armiqësisë, agresivitetit pikërisht për shkak të oksitocin-ës do të ishte përshkruar në shkencën tonë mjekësore, meqenëse ky hormon përdoret gjerësisht në praktikën mjekësore. Dhe ky efekt anësor i hormonit oksitocin do të ishte vënë re që prej kohësh”, - thotë Tatiana Gorobec. Aktualisht shkencëtarët amerikanë po përgatiten për eksperimente të reja me përdorimin e oksitocin-ës. Por bile që tani ata konfirmojnë se ai nuk duhet të quhet më hormon i dashurisë. Dhe paralajmërojnë, se preparatet me bazë oksitocine duhet të përdoren me kujdes jashtëzakonisht të madh për kurimin e çrregullimeve mendore (psikike).