Zëri i Rusisë Më 4 shkurt në Rusi do të zhvillohen tregjet e bursave të drithit në kuadrin e mallrave intervenciuese. Kjo do të ndihmojë të sigurohen me drith rajonet e Rusisë, të cilat u dëmtuan nga thatësira dhe zjarret e verës së vitit të kaluar. Gjithashtu një masë e tillë duhet të frenojë rritjen e çmimeve të produkteve ushqimore. Prodhimi i vitit 2010 rezultoi më i ulët, nga ç’planifikohej. Zjarret që nuk kishin ndodhur kurrë më parë në qendër të Rusisë, thatësirat në një sërë zonash të kultivimit të drithrave nuk lejuan që të arrihej niveli i vitit 2009. Si rezultat u volën përafërsisht 60 milionë ton drith. Për shkak të kësaj Rusisë iu desh të pezullonte përkohësisht eksportin e drithit. Gjithashtu në një sërë zonash të ndryshme fermerëve blegtorë u lindën probleme dhe me ushqimin e kafshëve (tagjinë). Pjesa e mishit të importuar në treg është mjaftë e lartë, veçanërisht në qytetet e mëdha. Nganjëherë vëllimi arrin deri në 50 %. Prandaj intervencionet e drithit do të ndihmojnë fermerët blegtorialë të ruajnë në nivelin e duhur prodhimtarinë. Kurse në plan më të gjerë, të ndihmojnë për frenimin e inflacionit. Ritmeve mjaft të larta të kësaj ekonomistët perëndimorë i kushtojnë shpesh vëmendjen. Rritja e çmimeve të produkteve ushqimore duhet të frenohet nga levat ekonomike, ndër të tjera nga intervencionet e drithit, theksoi Presidenti i Bashkimit Rus të Drithit Arkadi Zlloçevski: “Bursat do të zhvillohen me qëllim të rregullimit të tregut. Shkak kryesor dhe i rëndësishëm është avancimi që nga fillimi i sezonit-korriku i vitit 2010- i rritjes së vazhdueshme të çmimeve të drithrave. Çmimet aktualisht ndodhen në një nivel mjaft të lartë dhe po i afrohen pikës maksimale, që ne e vërejtëm dy vjet më parë, kur shpërtheu kriza ekonomike botërore. Sot edhe çmimet botërore, dhe ato të brendshme janë të larta. Kurse fillimi i punës së fondit të intervencionit nëpërmjet bursave destinohet, para së gjithash, për të frenuar këtë rritje”, u shpreh Arkadi Zlloçevski. Në tregje do të hidhen nga një milionë ton në muaj. Vëllimi i përgjithshëm, që zotërohet nga shteti përbën 9 milionë e 600 mijë ton drith, që plotëson të gjitha kërkesat e brendshme të rajoneve. Ndër të tjera dhe ushqim për blegtorinë. Ky vëllim është i mjaftueshëm, që të rregullohet tregu. Por ka rëndësi që të mos “abuzohet”, thekson eksperti. Sigurisht, frenimi i rritjes së çmimeve është i domosdoshëm, por nuk duhet që ata të ulen në mënyrë dastrike, pasi kjo gjë sjell në rënien e interesit të prodhuesve bujqësorë për periudhën pranverore të të mbjellave. Shteti financoi 35 miliardë rubla (më shumë se një miliardë dollarë) në ndihmë të rajoneve të dëmtuara. Pjesa më e madhe është ndihmë në formë kredish buxhetore. Për fermerët blegtorë ekziston mundësia për të blerë drith dhe të garantojnë sasinë e nevojshme të ushqimit të kafshëve deri në fund të sezonit. Ekspertët mendojnë, se të lashtat e këtij viti, në qoftë se do të arrijnë nivelin 85 milionë ton, do ti lejojnë Rusisë jo vetëm të sigurojë për vete, por të hyjë përsëri në numrin e eksportuesve kryesorë të drithit.