Zëri i Rusisë Traktati i ri ruso-amerikan mbi shkurtimin e Armatimeve Strategjike Ofensive (ASO) u ratifikua në të dyja anët e oqeanit. Tani dokumentet e nënshkruara do të shkëmbehen nga presidentët e Rusisë dhe SHBA dhe pas kësaj Traktati do të hyjë në fuqi. Për përgatitjen e tij u deshën më pak se dy vjet, një afat mjaft i shkurtër ky, duhet thënë, për arritje të marrëveshjeve të këtij niveli. Vendimi mbi fillimin e negociatave për përpunimin e Traktatit të ri mbi ASO u morr në takimin e presidentëve të Rusisë dhe SHBA në Londër në prill të vitit 2009. Më 8 prill të vitit 2010 - pas një viti pune të tensionuar - presidentët nënshkruan në Pragë Traktatin № 3 mbi ASO. Liderët e të dyja vendeve u pajtua me mendimin, se miratimi i dokumentit prej parlamentarëve - për hir të rritjes së nivelit të besimit - duhet të bëhet në mënyrë sinkronike. Administrata e Obamas e paraqiti Traktatin për shqyrtim në Senat më 13 maj të vitit 2010. Më 28 maj me një kërkesë të tillë iu drejtua ligjvënësve rusë Presidenti Medvediev. “- Unë paraqita për ratifikim Traktatin e nënshkruar me SHBA mbi shkurtimin e Armatimeve Strategjike Ofensive (ASO). Do ti lutesha Dumës Shtetërore dhe Këshillit të Federatës të shfaqin një qëndrim tejet të vemendshëm ndaj këtij dokumenti dhe të realizojnë në jetë atë për të cilën fola unë para takimit me Presidenti e SHBA - pra, ratifikimin sinkronik të tij. As më herët e as më vonë. Sepse ky Traktat është rezultat i veprimtrisë së përbashkët, i bashkimit të përpjekjeve politike dhe shfaqjes së vullnetit të mirë të palëve. Dhe duhet bërë kështu, që ai të kalojë nëpër “furrat” e dy parlamenteve praktikisht në mënyrë të njëkohësishme. Vetëm atëhere ne do të mund të arrijmë një besim të fortë. Në historinë e vendit tonë, ndërsa më saktë në atë të Bashkimit Sovjetik, ka patur raste kur neve na kanë gënjyer në këtë kuptim. Këtë gjë ne nuk mund ta durojmë dot më”, - tha Dimitri Medvediev. Dhe megjithëse Traktati u ratifikua nga të dyja palët, puna nuk kaloi megjithatë edhe pa, si i thonë fjalës, “mizë në vaj” (rus. - "pa një lugë katran në qypin e mjaltit"). Amerikanët e shoqëruan Traktatin me një rezolutë, në të cilën vunë në dukje se Traktati i ri nuk vendos kufizime përkatësisht krijimit të sistemeve të mbrojtjes antiraket të SHBA. Parlamentarët e Rusisë nuk mundën ta lini pa përgjigje këtë gjest. Pavarësisht nga fakti se rezoluta amerikane nuk ka fuqi ligjore, ajo të detyron megjithatë të vësh në dyshim synimin e SHBA për të ruajtur paritetin në marrëdhëniet me ne. Në ligjin rus mbi ratifikimin është vënë në dukje në mënyrë të veçantë, se përpunimet e njëanshme prej SHBA të sistemeve të mbrojtjes antiraket mund ta detyrojnë Moskën të dalë nga ky Traktat. Sipas këtij dokumenti pas 7 vjetësh Rusisë dhe SHBA-s duhet tu mbeten jo më tepër se 700 njësi raketash të dislokuara balistike ndërkontinetale, raketa balistike në nëndetëset e bombarduesit e tyre të rëndë dhe nga 1550 municione luftarake në to si dhe 800 sisteme lëshimi të dislokuara dhe të padislokuara. Faktikisht, armatimet do tu duhet ti shkurtojnë vetëm amerikanëve, por edhe ato në sasi jo të mëdha. Ndërsa Rusia, në përgjithësi, nuk arrin deri në këtë prag me armatimet e veta. Rëndësia e marrëveshjes konsiston pikërisht në atë, se u lejon vendeve të arrijnë ekuilibrin dhe të bëjnë të pamundur garën e armatimeve. Gjatë plotësimit të Traktatit për 10 vjet, por bile ndoshta dhe për 15 vjet (Traktati № 3 mbi ASO parashikon mundësinë e zgjatjes së veprimit të tij edhe për 5 vjet), çështja që ka të bëjë me arsenalet strategjike ofensive të Rusisë dhe SHBA do të mbyllet.