Moska shpreson për konsultime konstruktive të “Gjashtëshes” me përfaqësuesit e Teheranit në Turqi. Për këtë deklaroi më 20 janar në Stamboll Ministri i punëve të jashtme të Rusisë Sergei Lavrov sipas përfundimeve të takimit me homologun e vet turk Ahmet Davutoglu. Përfaqësuesit e pesë anëtarëve të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së-Rusia, SHBA-s, Kina, Britania e Madhe dhe Franca, si dhe delegatë nga Gjermania do të mblidhen sot në Pallatin Çiragan, i cili ndodhet në bregun europian të Bosforit. Së bashku me Përfaqësuesen Supreme të  BE-së për punët e jashtme dhe politikën e sigurimit Catherine Ashton dhe Sekretarin e Këshillit të lartë të sigurimit kombëtar të Iranit Saeed Jalili ata do të përpiqen të ndërtojnë sërisht sistemin e procesit negosiator për programin bërthamor iranian. Rusinë në këtë takim e përfaqëson Zëvendës ministri i punëve të jashtme të Federatës Ruse Sergei Rjabkov. Vetëm pak muaj më parë për mundësinë e një takimi të tillë folën me pasiguri të dukshem bile edhe më optimistët. Bojkoti iranian prej14 muajsh i propozimeve të “Gjashtëshes” nuk solli asgjë pozitive. Dhe ja, në dhjetor në Gjenevë palët filluan, më në fund, rrugën e gjatë për daljen nga ky qorrsokak. Takimi i sotshëm në Stamboll është hapi i dytë në këtë drejtim. “Duhet të jemi realistë. Do të jetë mirë, në qoftë se do të bashkërenditet programi për bashkëveprimin e mëtejshëm të “Gjashtëshes” dhe Iranit, deklaroi për Radiokompaninë “Zëri i Rusisë” Kreu i MPJ i Federatës Ruse Sergei Lavrov: “Në një takim të vetëm nuk mund të zgjidhen të gjitha problemet. Por ka shumë rëndësi të bëhet e qartë, se çfarë do të diskutohet dhe cilat do të jenë etapat e këtij diskutimi. Pozita e Rusisë dhe pjesëmarrësve të tjerë të “Gjashtëshes” konkludon në atë, se në qendër të diskutimeve duhet të jetë, sigurisht, programi bërthamor iranian dhe ato çështje, të cilat në kuadrin e tij mbeten të parregulluara. Por kjo nuk duhet të jetë pika e vetme e rendit të ditës. Duhet të diskutohen edhe perspektivat e heqjes së sanksioneve të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, të paktën duke u nisur nga ajo se sa efektivisht do të bashkëpunojë Irani me Agjencinë Ndërkombëtare për Energjinë Atomike (ANEA). Në rend të ditës duhet të jenë temat e bashkëveprimit ekonomik, temat e bashkëveprimit për çështjet rajonale. Shpresoj, se një program i tillë i takimeve të radhës do të aprovohet. Dhe ky do të jetë një rezultat aspak i keq”, deklaroi Sergei Lavrov.