Shkarko audiofailin


Në Moskë shpresojnë shumë se këtë vit në bashkëpunim me Brukselin do të zgjidhen të gjitha çështjet, të cilat tashmë që prej 8 vjetësh, pengojnë BE të vendosë regjimin pa viza me Rusinë, deklaroi Ministri i Jashtëm i Federatës Ruse Sergei Lavrov. Këtë problem e shpjegoi ekspertja e Institutit të Europës Olga Potemkina: “Unë vërej dy pengesa. E para, pamjaftueshmëria e pasaportave të gjeneratës se re me të dhëna biometrike dhe fotografi digitale për popullsinë ruse. E dyta, vetë BE nuk ka vendosur në kufijtë e vet sistem elektronik kontrolli për shenjat e gishtave. Po ashtu, Duma Shtetërore e Rusisë tani për tani nuk ka miratuar ende Ligjin kombëtar për ratifikimin e Konventës së Këshillit të Europës për sigurinë e ruajtjes së të dhënave personale gjatë përpunimit të tyre automatik. Pa këtë është e pamundur të nënshkruhet me Interpolin Marrëveshja mbi shkëmbimin e informacionit personal, gjë kjo që do të mundësonte bashkëpunimin në luftën kundër krimit të organizuar. Një kusht i tillë është vendosur nga BE përpara çdo shteti, me të cilin vepron regjimi pa viza. Por, sido që të jetë puna në të vërtetë, Ministri Lavrov ka të drejtë: të paktën, pengesa teknike për realizimin e shkëmbimeve pa viza, nuk ka. Por, siç u shpreh Ministri i Jashtëm i Polonisë Radosllaw Sikorski, vendosja e regjimit të shkëmbimit pa viza është “valutë” e mirë për të bërë pazar me vendin tonë. Ndërkaq, në sferën e cila ka kohë që ka dalë jashtë kuadrit të diskutimit të kësaj çështjeje. Në samitin në Dovile Presidenti i Francës Nicolas Sarkozy saktësoi, se për realizimin e udhëtimeve pa viza në BE prej Rusisë kërkohen lëshime në sferën e energjetikës. Dhe kjo gjë duhet të merret parasysh. E gjithë kjo bëhet për qytetarët tanë, biznesmenët, turistët, studentët, të cilët po presin, në kuptimin e drejtpërdrejtë të fjalës, anulimin e vizave për udhëtime afatshkurtra në vendet e BE. Ndërkaq, e interesuar për këtë është edhe pala tjetër. Sipas të dhënave të fundit, të publikuara nga Shërbimi Federal i Migracionit të Federatës Ruse, vendin e parë midis të huajve që hyjnë në vendin tonë e zënë shtetasit e Gjermanisë”, - tha ekspertja. Gjatë procesit negociator për vendosjen e regjimit pa viza midis Rusisë dhe BE-së në paketë u miratuan (në vitin 2006) Marrëveshja për liberalizimin e regjimit të vizave dhe Marrëveshja për pranimin e qytetarëve tanë të deportuar nga vendet e qëndrimit të tyre (dmth. nga vendet e BE). Gjatë vitit në vazhdim vendi ynë do të mbajë përgjegjësi zyrtare për të gjithë emigrantët ilegalë, të cilët kanë hyrë në Europë duke kaluar tranzit nëpërmjet territorit tonë. Faktikisht obligimet për pranimin mbrapsht të emigrantëve ilegalë ne tashmë po i përmbushim. Sipas informacionit të gazetës “Vedomosti”, Rusia shprehet e gatshme të zgjerojë listën e specialistëve të kualifikuar, të cilët gëzojnë të drejtën e hyrjes në vend pa viza. Kjo është përgjigje ndaj propozimit të Spanjës, të mbështetur nga Franca dhe Italia, për ti dhënë specialistit nga Rusia fillimisht vizë Shengen njëherëshe, herën e dytë vizë dy vjeçare shumëherëshe dhe herën e tretë vizë 5 vjeçare. “Avancimi drejt shkëmbimeve pa viza është mëse evident, por është akoma shpejt megjithatë të gëzohemi për këtë gjë”, mendon ekspertja Olga Potemkina. Do të ishte mirë sikur  Komisioni Europian të merrte një vendim pozitiv në lidhje me këtë të paktën deri në vitin 2018, kur do të zhvillohet Kampionati Botëror i Futbollit, gjë në të cilën para pak kohësh shprehu besimin e vet Presidenti Dimitri Medvediev.