Probleme ose dështime në marrëdhëniet e Rusisë dhe Europës për vitin që kaloi nuk pati. Po ashtu nuk u vërejtën as vendime ndarëse. Një pikëpamje të tillë shprehu për Radiokompaninë “Zëri i Rusisë” politologu Boris Shmelov. Një sërë çështjesh, të cilat të mund të përbënin një hap të ri drejt zhvillimit të lidhjeve dypalëshe, nuk u zgjidhën. Ka kohë që është bërë mëse e domosdoshme miratimi i marrëveshjes së re ruso-europiane për bashkëpunim. Sipas njoftimeve të MPJ të Rusisë, ky dokumet mund të përgatitet deri në fund të vitit 2011-fillim të vitit 2012. Gjatë kësaj kohe palët duhet të afrojnë pozitat e veta në sferat ekonomike dhe juridike. Siç dihet, gjendja e ekonomisë së Rusisë dhe BE-së, po ashtu si dhe sitemet juridike dhe mekanizmat bujqësorë, ndryshojnë qenësishëm. Po ekziston platforma për unifikimin e tyre. Pikërisht prandaj BE i ofroi Rusisë rekomandimin për hyrjen në Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT), mendon Boris Shmelov: “Hyrja e Rusisë në OBT në përgjithësi u përgjigjet interesave të BE-së, pasi këtu do të paraqiten disa mundësi të reja shtesë për zhvillimin e amrrëdhënieve. Antarësimi në OBT kërkon nga Rusia ndryshime të caktuara edhe në legjislacionin e saj, ndërmarrjen e një sërë masash, të cilat mundësojnë krijimin e kushteve të reja për investimet e kompanive perëndimore në Rusi. Dhe kryesorja është, se antarësimi në OBT do të forcojë sigurinë dhe do të garantojë investimet e huaja në Rusi”, u shpreh politologu. Aktualisht edhe Rusia, edhe Europa ndodhen në një situatë ekonomike aspak të thjeshtë, që u shkaktua nga pasojat e krizës botërore. Është më e lehtë që ky problem të zgjidhet së bashku, shprehet Boris Shmelov: “Perspektivat e zhvillimit të marrëdhënieve midis Rusisë dhe BE-së në planin principial janë të mëdha. Potenciali i Europës dhe Rusisë hap mundësi kolosale për zhvillimin e mëtejshëm edhe të kësaj, edhe të asaj pale. Në kushtet aktuale të luftës kunkurente në tregun botëror për akses në burimet e lëndës së parë dhe lëndëve energjitike, Europa mund ti garantojë vetes për dhjetëveçarë më parë një bazë të fuqishme të lëndës së parë, e cila ekziston në Rusi, duke krijuar me këtë kushte për zhvillimin stabil të ekonomisë së vet. Kurse për Rusinë, nga ana e vet, duke përdorur teknologjinë e lartë, potencialin inovator të Europës do të mund të rindërtonte, modernizonte ekonominë dhe shoqërinë e vet.