230 vjet më parë, më 10 janar të vitit 1781 në Moskë u hap Teatri Petrovsk, paraardhësi i Teatrit Bolshoi. Që nga viti 1776 në shtëpinë e kontit Voroncov në Znamenk u vendosën në skenë spektakle të ndryshme. Në janar të vitit 1781 i gjithë kolektivi artistik kaloi në ndërtesën Petrovk. Teatri kishte një kat përdhes, tre kate me lozha dhe një galeri, dhe nxinte deri në 1500 shikues. Por në vitin 1805 teatri u dogj dhe vetëm pas disa vjetësh në vend të tij ndërtuan ndërtesën e Teatrit Bolshoi, që u bë një nga më të njohurit në Rusi dhe në Botë.