Realizimi i disa qindra programeve me përmasa të gjera në dhjetra vende të botës - i tillë është rezultati i punës së Fondit “Bota ruse” gjatë vitit 2010. Kjo organizatë shoqërore ruse, e cila u krijua për përhapjen e gjuhës dhe kulturës ruse jashtë shtetit, vetëm për 3 vjet të ekzistencës së saj ka fituar famë të konsiderueshme ndërkombëtare. Për nga përmasat e përhapjes së vet rusishtja zë vendin e 5-të në botë dhe prandaj forcimi i pozitave të saj si gjuhë ndërkombëtare është një ndër detyrat kryesore të Fondit “Bota ruse”. Për këtë arsye projektet e veta “Bota ruse” ia adreson “qytetërimit global të njerëzve që shfaqin interesim të gjallë ndaj Rusisë”. Kështu konfirmoi në intervistën e vet dhënë Radiokompanisë “Zëri i Rusisë” Drejtuesi i Fondit, politologu i njohur rus Vjaçesllav Nikonov: “- Aktualisht janë hapur 66 qendra të “Botës ruse” në universitetet dhe bibliotekat kryesore të planetit, të cilat i lejojnë një numri të madh njerëzish të merren me studimin e gjuhës ruse, historisë, kulturës dhe, në përgjithësi, me hulumtime ruse në fusha të ndryshme. Ne zhvillojmë programin e përpilimit të teksteve mësimore të gjuhës ruse për vende të ndryshme, kemi zhvilluar Asamblenë e botërore, atë të katërt tashmë, të “Botës ruse” dhe kongresin e madh të mësuesve të shkollave ruse nga shtetet e tjera”, - tha Vjaçesllav Nikonov. Meqë ra fjala, mësuesit e gjuhës ruse jashtë shtetit mbështeten nga programi special i Fondit “Profesori i botës Ruse”. Gjithsej Fondi po realizon më tepër se 300 programe të mëdha grantesh. Programi me përmasat më të gjëra për vitin që lamë pas iu dedikua kremtimit ndërkombëtar të 65-vjetorit të Fitores mbi fashizmin hitlerian në Luftën e Dytë Botërore. Pjesëmarrës të programit “Kujtimi i zemrës” u bënë banorët e 36 vendeve të botës. Në qendrat e “Botës ruse” ata sollën kujtimet personale mbi luftën ose tregimet e të afërmve të tyre që përjetuan tmerret e kësaj lufte, artifakte (artifacts) unikale të kohërave të luftës, fotografi nga arkivat familjare, audiomateriale dhe videofilmime, ndër të tjera të xhiruara në ditët tona gjatë kohës së takimeve të rinisë bashkëkohore me njerëzit e brezit të luftës. Dhe së fundi, edhe një tjetër aspekt në punën e Fondit “Bota ruse” është i lidhur me bashkimin e forcave intelektuale të “qytetërimit rusishtfolës”, vazhdoi më tej tregimin e vet Vjaçesllav Nikonov: “- Si një ndër programet më të rëndësishme të vitit 2010 që u realizua prej nesh do të përmend atë të quajtur “Kthimi i mendjeve të ndritura”. Rusia shtron përpara vetes tani detyrën e modernizimit me përmasa të gjera të vendit dhe, sigurisht, ajo mund dhe duhet të shpresojë në mbështetjen nga ana e bashkëqytetarëve të vet, të cilët në vitet e mëparshme u larguan nga atdheu në kërkim të ndonjë fati më të mirë dhe që aktualisht përbëjnë ajkën e shkencës, por që, për fat të keq, nuk japin kontributin e tyre në zhvillimin inovativ të Rusisë. Rikrijimi i lidhjeve me diasporat shkencore ruse jashtë shtetit dhe është një nga detyrat e mëdha që ne kemi filluar të plotësojmë aktivisht”, - tregon Vjaçesllav Nikonov. Fondi “Bota ruse” tashmë ka përcaktuar qëllimet e veta për të ardhmen e afërt. Në vitin 2011, për shembull, në qendër të vemendjes së tij do të jetë data e shënuar: 50-vjetori i fluturimit të parë të njeriut në kozmos - rusit Juri Gagarin. “Ne po i kushtojmë këtij evenimenti një program jashtëzakonisht të madh e mjaft serioz, - vë në dukje Vjaçesllav Nikonov, - sepse ishte pikërisht gjuha ruse ajo që tingëlloi për herë të parë në hapësirën kozmike.