Në vitin 2011 kremtohet 300-vjetori i ditëlindjes së themeluesit të shkencës ruse Mihaill Lomonosov. Natyra e tij gjeniale u manifestua në shumë fusha të shkencës dhe artit. Ndër to mund të përmendim fizikën, kiminë, astronominë, gjeografinë, metalurgjinë, gjeologjinë, letërsinë, historinë, pikturën. Teoria e tij kinetiko-molekulare e ngrohjes në shumë gjëra parapriu përfytyrimin bashkëkohor të ndërtimit të materies. Ndërsa zbulimin prej tij të atmosferës së planetit Venera astronomët deri tani e quajnë një gjë krejtësisht të pabesueshme për atë kohë. Dhe ishte pikërisht Lomonosovi ai që hapi universitetin e parë në Rusi - atë të Moskës - duke dhënë me këtë një kontribut të paçmuar në zhvillimin e arsimit rus. Lartësi të tilla biri i familjes së thjeshtë fshatare i arriti falë këmbënguljes së vet dhe etjes për dituri. Pa asnjë kacidhe në xhep në dimrin e vitit 1730 djaloshi 19-vjeçar u nis më këmbë nga Arhangelsku për në Moskë - për të marrë dije. Itinerarin e shkencëtarit të madh vendosën ta përsërisin pjesëmarrësit e projektit «Рыбный обоз» (“Karvani i karrocave të peshkut”). Sepse pikërisht me karvanin e peshkatarëve që çonin mallin e peshkuar për shitje në Moskë dhe u bashkua Lomonosovi i ri. Ky është njëfarë remake i ngjarjes historike, në të cilin në rolin e udhëtarit të famshëm dalin me radhë 2 djem të rinj. Sigurisht, në rastin konkret nuk pati kurrfarë karvani me kuaj të mbrehur në qerre. Edhe rrugën e bënë ata, ndryshe nga Lomonosovi, jo nëpër xhadenë e vjetër moskovite, e cila aktualisht nuk ekziston më, por nëpër autostadën moderne M8 që kalon në tre qarqe - atë të Arhangelskut, Vollogodskut dhe Jarosllavlit. Këmbësorët i shoqëronte makina me kameramanin që xhironte rrugën e tyre, prandaj marshimi u bë i mundur të ndiqet nëpërmjet ekranit të kompjuterit ose me ndihmën e pajisjes së posaçme të navigacionit. Edhe regjimi i marshimit të këmbësorëve ishte shumë më i lehtë, më mëshirues se sa ai i Lomonosovit 300 vjet më parë: çdonjëri prej këmbësorëve përshkonte vetëm gjysmën e distancës së atëhershme të përditshme të tij, tregon kuratori i projektit të sipërpërmendur Vadim Mihaillov: “- Në 8 të mëngjesit unë përgatisja për rrugë në itinerarin e përcaktuar “Lomonosovin” e parë. Ai përshkon 30 kilometra më këmbë. Ndërkohë unë çoja “Lomonosovin” e dytë me makinë në gjysmën e dytë të rrugës. Më pas ai fillonte të ndiqte itinerarin e duhur më këmbë, kurse unë me gjithë rrobat e sendet e nevojshme të udhëtimit shkoja deri në pikën e fundit të itinerarit ditor. Atje ne gjenim ndonjë vend për të kaluar natën, kurse këmbësori i parë me autostop mbërrinte në vendin ku ndalonim për të fjetur. Kjo, sigurisht, ishte një stafetë simbolike”, - tha Vadim Mihaillov. Në këtë mënyrë pjesëmarrësit e projektit përshkuan më tepër se 1200 kilometra dhe mbas tre javësh e përfunduan marshimin e tyre në qendër të Moskës. Në pikat e banimit që ndeshnin gjatë rrugës së tyre 2 udhëtarët organizonin takime me nxënësit e shkollave dhe u tregonin atyre mbi projektin e vet dhe për Lomonosovin. U demonstronin  atyre, për shembull, kopjen e autografit të shkencëtarit, të cilën pjesëmarrësve të aktivitetit në fjalë ua sollën apastafat nga Akademia Mbretërore e Suedisë - në vitin 1760 Mihaill Lomonosov u bë anëtar i parë nderi i saj nga Rusia. “Ai ishte iluminist i madh, - thekson i linduri në Arhangelsk Vadim Mihaillov, - dhe prandaj qëllim kryesor i projektit tonë ishte iluminizmi, dëshira, synimi për të kujtuar bashkatdhetarin tonë të madh, sepse 2011 është për ne Viti i Lomonosovit”.