Në vitin që sapo hyri, në muajin maj, do të mbushen plot 120 vjet nga dita e lindjes së shkrimtarit të famshëm rus Mihaill Bullgakov, autorit të romanit “Mjeshtri dhe Margarita” - veprës që përfshihet nga specialistë të shumtë në listën e romaneve më të mirë të shekullit të XX-të. Në pranverë, pak kohë para datës jubilare të shkrimtarit, në ekranet e gjera të vendit do të dalë filmi i xhiruar mbi bazë të motiveve të kësaj vepre 17 vjet më parë. Mihaill Bullgakov ishte shkrimtar, dramaturg, skenarist... Ndërsa përkatësisht profesionit të parë - mjek. Sa e sa tronditje i ranë për pjesë shekullit të tij! Lufta e Parë Botërore, Revolucioni i vitit 1917 në Rusi, pas tij Lufta civile... Ndërsa në vitet 30-të, në periudhën e represioneve staliniane, atë e ndoqi fati i keq i shkrimtarit të padëshirueshëm për regjimin: pjesët e tij i hiqnin nga repertorët e teatrove, librat nuk ia botonin, kurse vetë Ballgakovin e sulmonin në mënyrë të pamëshirshme kritikët. Romani “Mjeshtri dhe Margarita” është vepra më misterioze, më mistike, më flozofike dhe më satirike e shkrimtarit, e cila nuk mundi të dalë në dritë në të gjallë të tij. Por, siç vuri në dukje me profetësi aurori në romanin “Mjeshtri dhe Margarita”: “Dorëshkrimet zjarri nuk i djeg dot...”. 25 vjet pas vdekjes së Bullgakovit romani u arrit të publikohet megjithatë. Dhe atëhere filloi jeta e bujshme, aktive e tij, ndër të tjera ajo teatrore dhe kinematografike në Poloni, Itali, Britaninë e Madhe, Hungari, Izrael, Gjermani, Kanada, SHBA... Edhe në Rusi janë ndërmarrë disa tentativa për ekranizimin e romanit “Mjeshtri dhe Margarita”. Dhe, duhet thënë, se një ndër përpjekjet e para u bë në vitin 1994 nga regjisori i famshëm rus Juri Kara. Por mistika, e cila përshkon fund e krye romanin dhe gjithçka të lidhur me të, preku edhe filmin e Juri Kara-s: 17 vjet rrjesht vazhdoi procesi gjyqësor me “trashëgimtarin” e Mihaill Bullgakovit pa fëmijë, që se nga mbiu befas dhe deklaroi për të drejtat e veta mbi filmin. Mbi fatin e këtij filmi dhe romanit të Bullgakovit regjisori Juri Kara tregoi në intervistën e vet ekskluzive dhënë Radiokompanisë “Zëri i Rusisë”. “- Vetë Mihaill Bullgakov nuk ia arriti dot ditës të shohë daljen në dritë të romanit të vet, - kujton kinoregjizori. - Por vepra e tij nuk e humbi megjithatë aktualitetin e vet edhe në kohën e botimit të vet, edhe tani. Sepse, ndoshta, për Mihaill Bullgakovin do të ishte mjaft interesante të mësonte se si do të perceptohej romani i tij nga njerëzit bashkëkohorë, pa folur fare këtu për brezat e ardhshëm. Sigurisht më vjen shumë keq që filmi nuk doli në ekran të gjerë në kohë”, - tha regjisori Juri Kara. Ç’është për të ardhur keq jo të gjithë aktorët, ndërsa në këtë film kanë luajtur mjeshtra të shquar, mundën të jetonin deri në shfaqjen e premierës së tij... Ndërroi jetë edhe kompozitori  Alfred Shnitke, i cili shkroi muzikën e filmit. Edhe vetë pelikula, në të cilën u xhirua filmi, për 17 vjet “pritje” filloi të zbehet, të humbasë qartësinë. Dhe tani, sipas fjalëve të regjisorit, po zhvillohet puna skrupuloze, jashtëzakonisht e imtësishme për restaurimin e pelikulës me qëllim që filmi të duket sikur sapo është xhiruar.