Duke nxjerrë përfundimet e vitit 2010 analistët theksojnë: se diplomacia ruse i qendron besnike parimeve të veta dhe punon njëlloj intensivisht në të gjitha drejtimet. Në frontin “perëndimor” diplomacia e Moskës arriti kryesisht rezultate pozitive, vuri në dukje në intervistën e vet dhënë Radiokompanisë “Zëri i Rusisë” Nënpresidenti i Qendrës ruse të Hulumtimeve Politike Aleksei Makarkin: “- Më kryesori ndër këto rezultate ishte nënshkrimi i Traktatit mbi shkurtimin e  Armatimeve Strategjike Ofensive (ASO). Senati amerikan tashmë e ratifikoi atë. Në Rusi ai u ratifikua në leximin e parë, por të gjithë e kuptojnë për mrekulli se vitin e ardhshëm, padyshim, atë do ta ratifikojnë përfundimisht. Traktati mbi ASO është jashtëzakonisht i rëndësishëm si për nga pikëpamja strategjiko-ushtarake, ashtu dhe ajo politike. Ky mund të quhet rezultat real i “riformatimit”, - tha Aleksei Makarkin. “Riformatimi” që filloi në marrëdhëniet e Moskës dhe Uashingtonit, ngadalë, gradualisht, por në mënyrë të vendosur po përfshin edhe aleatët e tij. Mbi rishikimin e këndvështimeve përkatësisht bashkëpunimit me Rusinë deklaroi NATO në samitin e vet të nëntorit në Lisbonë. “Periudha akullnajore” në dialogun e Brukselit me Moskën, duke gjykuar nga të gjitha, po përfundon. Në mënyrë jo më pak intensive punon diplomacia ruse edhe në drejtimet e reja - në ato që tashmë mund të quhen me plot të drejtë “qendra graviteti” në botën multipolare. Për shembull, gjatë vitit në përfundim u bë mëse e qartë se BRIK (grupi i Brazilit, Rusisë, Indisë dhe Kinës) nuk është forcë ndonjë abstrakte, por plotësisht reale. Jashtëzakonisht i rëndësishëm është edhe momenti i forcimit të rolit të “Njëzetëshes” në arenën ndërkombëtare. Në qoftë se fillimisht “G-20” lindi si instrument antikrizë, tani ajo është shndërruar në një instrument institucional, në një strukturë serioze e cila merret me shqyrtimin e problemeve me rëndësi kyçe. Në hapësirën postsovjetike vitin në përfundim e zymtësoi ndërlikimi i marrëdhënieve të Moskës dhe Minskut. Por ai nuk pengoi megjithatë fillimin e punës së Bashkimit Doganor të krijuar nga Rusia, Bjellorusia dhe Kazakistani. Mbi mundësinë e hyrjes së vet në të po shprehen edhe partnerë të tjerë në Bashkësinë e Shteteve të Pavarura (СНВ). Ndërkohë që ato po e mendojnë këtë punë, Moska, Astana-ja dhe Minsku po përgatiten për ndërmarrjen e  hapit të radhës - krijimin e Hapësirës Unike Ekonomike. Sigurisht që kanë mbetur edhe probleme të pazgjidhura në sferën e politikës së jashtme. Përveç mbrojtjes antiraket, mund të përmendet edhe çështja që ka të bëjë me njohjen ndërkombëtare të Osetisë së Jugut dhe Abkhazisë, edhe refuzimi i Ukrainës për të hyrë në Bashkimin Doganor. Por, në tërësi, askush nuk priste zgjidhjen e të gjitha problemeve brenda vitit 2010. Duhet lënë pak punë edhe për 2011-n.