Shkarko audiofailin


WikiLeaks nuk është vetëm. Skandali me arrestimin e autorit të këtij projekti ka arritur kulmin e zhvillimit të vet, ndërkohë që dolën shumë pasues të australianit në mbarë botën. Të martën në Internet u duk site BrusselsLeaks.com. Themeluesit e këtij site vendosën të përqendrohen në demaskimin e zyrtarëve europianë. Krijuesit e versionit europian të WikiLeaks-it janë një grup ish bashkëpunëtorësh të aparatit të Bashkimit Europian. Ata i ndihmojnë organizatat joqeveritare, specialistë në sferën e mjeteve të informimit masiv dhe marrëdhënieve me publikun (PR). Por BrusselsLeaks ka një dallim nga “paraardhësi” i vet: portali nuk do ti publikojë vetë materialet. Ai ka ndërmend të verifikojë vërtetësinë e tyre dhe ti dërgojë ato për botim në mjetet më të autoritetshme botërore të informimit masiv. Sipas të dhënave të Internet-botimit të afërt me BE “Evroobserver”, site tashmë filloi tu propozojë njerëzve që ti dëgojnë atij, me respektim të kushteve të ruajtjes së anonimitetit, dokumente “të ndjeshme” (“me spec”) që kanë të bëjnë me veprimtarinë e zyrtarëve europianë. Për dërgimin e materialeve shfrytëzohet forma e shifrimit. Partia e parë e dokumenteve të kësaj natyre është gati për shpërndarje: në to përmbahet informacioni nga fushat e transportit dhe energjetikës. Krijuesit e site venë në dukje, se njerëzit me plot të drejtë nuk u zenë besë zyrtarëve europianë, meqenëse mendojnë se si shumë gjëra bëhen nga ata pas dyerve të mbylluara. Sipas idesë së tyre, BrusselsLeaks do ti ndihmojë institutet e BE të “punojnë për rritjen e transparencës” në veprimet e veta. Qëllim kryesor i projekteve të tilla është detyrimi i zyrtarëve të perceptojnë qartë gjithë përgjegjësinë që bie mbi supet e tyre, vuri në dukje në intervistën e vet dhënë radiokompanisë “Zëri i Rusisë” analisti i Institutit të Europës të Akademisë së Shkencave të Rusisë Vlladisllav Bjellov: “- Nga njëra anë kjo është tentativë e ndërmarrë për ushtrim presioni mbi burrokracinë e BE, për nga pikëpamja e përmirësimit të transparencës. Nga ana tjetër, sigurisht, këta burrokratë do të luftojnë me të gjitha mënyrat që informacioni të mbetet konfidencial. Unë mendoj, se si rezultat reagimi i BE do të jetë negativ dhe se transparenca nuk do të rritet aspak nga kjo. Ndërsa kontrolli ndaj informacionit do të rritet në mënyrë të padiskutueshme. Por sido që të jetë puna në të vërtetë, vetë diskutimi që ka të bëjë me domosdoshmërinë e garantimit të kontrollit shoqëror ndaj strukturave shtetërore  - s’ka rëndësi se në ç’nivel, qoftë kjo CIA apo MPJ, është mjaft konstruktiv. Ushtrimi i presionit mbi burrokracinë nga ana e shoqërisë civile po vjen duke u rritur”, - tha Vlladisllav Bjellov. Projekti i parë dytësor (sozi) u bë site openleaks.org. Ai u krijua në Gjermani nga ish aktivistët e WikiLeaks, të pakënaqur nga veprimet e themeluesit të web site Julian Assange. Edhe një tjetër klon - Balkanleaks.eu - që bazohet në Bullgari shfrytëzon serverat në Kanada. Projekti specializohet për problemet me krimin e organizuar dhe korrupsionin në qarqet e larta ballkanike. Dhe, ka shumë mundësi, që Internet-komuniteti të mos e lërë punën me kaq. Duan-s’duan veprimtarët politikë do të jenë të detyruar të pajtohen me vetë faktin, se politika botërore është duke u bërë më pak e mbyllur, se po dalin në dritë dokumente të cilat zyrtarët europianë do të dëshironin shumë ti mbanin në “hije”. Sepse gjatë zhvillimit të vrullshëm aktual të teknologjive informative në një kohë të afërt nuk do të mbetën më kurrfarë sekretesh.