0BE nuk mundi ta frenojë dot krizën e rëndë financiare që lindi në Greqi dhe që po përhapen aktualisht gjithnjë e më gjerësisht në zonën e euros të BE duke tërhequr në orbitën e vet vende të reja. Gjatë kësaj në qendër të tronditjeve tani u ndodh valuta unike europiane, kursi i këmbimit të së cilës rrezikon të bjerë deri në raport të barabartë me dollarin e SHBA-s. Në një përfundim të tillë arritën ekonomistët e autoritetshëm botërorë, të cilët analizojnë zhvillimin e ngjarjeve në ekonominë e BE-së në këto dy javët e fundit.