0Përmasat e rrjedhjes së naftës në Gjirin Meksikan përbëjnë jo 5 mijë fuçi në ditë, por rreth 70 mijë dhe bile më shumë. Në një konkluzion të tillë arritën specialitët e autoritetshëm të pavarur, të anketuar nga radio shoqërore e SHBA "NPR". Ata analizuan videoregjistrimet e bëra në vendin e çarjes së tubacionit nënujor. Kreu i korporatës britanike Tony Hayward nuk përjashtoi faktin e asaj, se kompania ishte e përgatiur aq sa duhet për një ndodhi të tillë. Ajo nuk dispononte teknologji të cilat të pengonin derdhjen e naftës në oqean. Njolla e naftës në Gjirin Meksikan që nga fillimi i javës u rrit gati 50%, vunë në dukje specialistët amerikanë.