30 prill:

Trupat e Frontit të I-rë Bjellorus vazhdonin të zhvillonin luftime nëpër rrugët e Berlinit. Kundërshtari i përqendruar në lagjet kryesore të qytetit bënte një rezistencë të tërbuar, këmbënugulëse. Hitlerianët mbulojnë me zjarr të fuqishëm të gjitha udhëkryqet dhe godinat e banimit, duke asgjësuar gjatë kësaj në mënyrë të pamëshirshme popullsinë paqësore të qytetit.

Më në juglindje të Berlinit një grup i armatosur i forcave gjermane ndërmorri edhe një tentativë tjetër për të çarë rrethimin e hekurt të trupave sovjetike. Duke qëlluar me breshëri mbi kolonat kompakte të hitlerianëve, mitraljerët i shkaktuan armikut humbje jashtëzakonisht të mëdha.

Në orën 21 e 50 minuta nënoficeri Mihaill Jegorov dhe rreshteri Meliton Kantaria ngritën mbi kupolën kryesore të Reichstagut flamurin që iu dorëzua atyre nga Këshilli Ushtarak i Ushtrisë së Kuqe. Kjo fotografi u përhap me shpejtësi të paparë në mbarë botën dhe u bë një nga simbolet e shpartallimit të Gjermanisë. Në ditët tona Flamuri i Fitores ruhet në Muzeun qendror të Forcave të Armatosura në Moskë.

Nga kujtimet e Mareshalit të trupave të blinduara tankiste Ivan Bagramian: "Orët e fundit të muajit prill kaluan për trupat e Frontit të 3-të Bjellorus në pritjen impresionuese të bateresë përfundimtare të luftës. Askush nuk e vinte më në dyshim se këto ishin ditët e fundit të saj. Të gjitha vështrimet tona ishin mbërthyer nga Berlini, ku po përfundonte beteja vendimtare e Luftës së Madhe Patriotike".

Në orën 15 e 30 minuta Fyreri (Führer) i perandorisë gjermane Adolf Hitler vrau veten në bunkerin e Kancelarisë së Rajhut (Reichskanzlei). Sipas deponimeve të dëshmitarëve okularë, Kancelari nuk donte që pas kapitullimit të Rajhut të Tretë (Third Reich) atë ta vendosnin për sehir në zooparkun e Moskës. Truprojat e Hitlerit i lanë me benzinë trupat pa jetë të Fyrerit dhe bashkëshortes së tij Eva Braun dhe i dogjën në kopshtin e Kancelarisë perandorake.