0Në Elbrus u ngrit monumenti në shenjë nderimi dhe kujtimi të ushtarëve sovjetikë, të cilët në shkurt të vitit 1943 i detyruan fashistët të tërhiqen nga majat më të larta malore të Europës. Dhe në vend të flamujve fashistë ata ngritën flamurët e kuq. Në monument si kujtim janë gdhendur datat dhe emrat e atyre që flijuan jetën e vet në betejat për marrjen e kësaj lartësie në vitin 1943. Monumenti është ngritur në pjesën jug-perëndimore të malit Elbrus, nëpër të cilën kalon rruga më e famshme për amatorët e ngjitjes së lartësive. Ky është sezon mjaft i preferuar turistik dhe vendi vizitohet nga më shumë se një mijë alpinistë.