Rusia mund të merrte përsipër rolin e lideres për zgjidhjen e problemit të mosmjaftueshmërisë së ujit të pijshëm në botë dhe shkurtimin e përmasave të gjera të vuajtjes nga uria. Këtë mendim e shprehu Presidenti i Izraelit Shimon Peres. Sipas vlerësimeve të specialistëve, deri në vitin 2030 kërkesa për ujë të ëmbël në botë do ta tejkalojë ofertën me 40 %. Kryetari i Forumit të Komitetit organizativ “Uji i pastër”, Zëdhënësi i Dumës Shtetërore Boris Grizllov është i bindur, se pikërisht “Rusinë e shikojnë si vendi që hyn në treshen e vendeve kryesore për burimet e saj.