Kritika e marrëveshjeve të gazit të janarit të vitit 2009 dhe përpjekja e Presidentit për të arritur rishikimin e tyre shpjegohet me dëshirën për të rikthyer skemat korruptuese, që “ushqejnë” mirë disa politikanë, por kjo nuk do të ndodhë më. Për këtë deklaroi Kryeministrja e Ukrainës Julia Timoshenko. Kontratat e gazit demonstrojnë ruajtjen për këtë vit të interesave të ulëta për transitin me 1,7 dollarë për transportimin e një mijë metra kub të gazit rus për 100 km dhe uljen prej 20% të gazit për Ukrainën.