Në Arktikë po vazhdon shkrirja intensive e akujve, e cila shkaktohet nga ndryshimi global i klimës. Për këtë njoftojnë ekspertët e Udhëheqjes Kombëtare amerikane për studimin e oqeanëve dhe atmosferës. Sipas mendimit të tyre, shkrirja e akujve është e rrezikshme dhe mund të sjellë në ndryshime serioze klimatike në Tokë. Gjatë kësaj shkencëtarët flasin jo vetëm për ngrohjen, por edhe për pasojat e saj, afrimin e mundshëm të periudhës, “të pasur” me kataklizma serioze klimatike.