Zëri i Rusisë SHBA-s mendojnë, se propozimi i Moskës për ndërtimin e arkitekturës së re të sigurimit duhet të diskutohet në OSBE dhe në Këshillin Rusi-NATO. Siç deklaroi Zëvendës sekretarja amerikane e shtetit për kontrollin mbi armatimet dhe sigurimin ndërkombëtare Ellen Taucher, ky është një nivel mjaf i lartë, që ndikon në situatën në këtë zonë. Iniciativa ruse parashikon përfundimin e Traktatit të ri juridikisht të detyrueshëm për zbatim mbi sigurinë europiane.