Zotëruesit të Çmimit Nobel për vitin 2009 në fushën e mjekësisë dhe fiziologjisë u bënë tre shkencëtarë nga SHBA-s, australiania Elizabeth Blackburn që punon në SHBA-s dhe amerikanët Karol Grejder dhe Jack Szostak. Çmimi u jepet studiuesve për shpikjen e mekanizmit mbrojtës të kromozomit. Siç vënë në dukje ekspertët, kjo punë shkencore ka rëndësi të madhe për kërkimin e rrugëve të reja për shërimin e sëmundjes së kancerit dhe kuptimin e procesit të plakjes së organizmit.