Yjet e kinematografisë botërore, midis të cilëve Ettore Skolla, Bernar Taverne, Kosta-Gavras, Monika Beluçi, Fanni Ardan kërkuan lirimin e menjëhershëm të regjizorit kinematografik Roman Polanski. Ai u ndalua në Zurich, nga erdhi që të merrte çmimin, me urdhërin për arrest të bërë nga autoritet gjyqësore të SHBA-s. Në vitin 1978 Polanski u dënua për përdhunimin e një vajze 13 vjeçare, që e kreu në gjendje të dehur alcoolike dhe në gjendje të droguar.