foto RIA LajmetNë internet u shfaq artikulli i Presidentit “Rusia, përpara!”. Siç shkruan gazeta “Vremja novostei”, kjo është përpjekje e përmbledhjeve të pikëpamjeve të veta, që u drejtohen pjesës më të madhe progresive të rusëve-shoqërisë së internetit. Artikulli ngjan si një farë përgatitje drejt kontaktit kryesor me elitën e vendit: në tetor Medvediev do të dalë me Mesazhin drejtuar Asamblesë Federale. Presidenti quajti “sëmundjet” kryesore të vendit: “prapambetjen shekullore të ekonomisë dhe zakonin e të jetuarit falë eksportit të lëndës së parë”, “korrupsionin shekullor”. Këtu ke për çfarë të medosh. “Miratimi nga ana e shoqërisë dhe mbështetja zakonisht shprehen me heshtje”, shprehet Presidenti. Por a nuk është vallë një situatë e tillë në politikën vendase në një shkallë të caktuar rezultat i përpjekjeve të shtetit për të mos e dëgjuar opozitën? Pikërisht kësaj direktive i përmbahen kanalet shtetërore , dhe Kryetari i shtetit e di këtë aq mirë, sa dhe çdo banor tjetër i vendit.


***


Venezuela do të jetë vendi i tretë në botë, e cila do të njohë pavarësinë e Abkhazisë dhe Osetisë së Jugut. Siç njofton botimi “Rossiskaja gazeta”, Presidenti i Venezuelës Ugo Çaves i deklaroi Dimitri Medvedievit, se në një kohë të afërt vendi i tij do të merret me vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me këto dy republika. Ekspertët vënë në dukje se Çaves e bëri këtë hap me qëllim të forcimit të marrëdhënieve me Moskën. Rusia është e gatshme ti furnizojë Venezuelës armë, sepse Karakas paguan mirë dhe bashkëpunimi tekniko-ushtarak është një nga çështjet kryesore përbërëse të marrëdhënieve dypalëshe.


***


Pas krizës së radhës midis Moskës dhe vendeve transitore-Ukraina dhe Bjellorusia, pavarësisht nga premtimet e udhëheqësve të lartë të Rusisë për sigurinë e plotë të vendit si furnizuese e naftës dhe gazit, nuk u besojnë shumë. Sipas të dhënave të botimit “Nezavisimaja gazeta”, në rast të mospërmbushjes nga ana e Rusisë të detyrimeve të saj për furnizimin e lëndës djegëse, më shumë se 16 % e europianëve propozojë që të heqin dorë nga presioni diplomatik mbi Moskën. Në Amerikë kjo shifër përbën 58 %.