Moldavia kremton sot Ditën e Republikës, e cila u themelua pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik në vitin 1991. Kremtimi i saj po zhvillohet në kushtet e rënies ekonomike dhe fushatës së zgjatur si shumë të zgjedhjeve të parlamentit dhe presidentit të ri. Ndihmë ekonomike i kanë premtuar tashmë Moldavisë Rusia, Kina dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar, por ato po presin derisa në Kishinjov të formohet qeveria e re.