Zëri i Rusisë Plot 100 vjet më parë në Rusi u duk zyrtarisht një lloj i ri transporti-taksia. Më 14 maj të vitit 1909 u shpall mbi hapjen e shoqërisë aksionere “Taksomotori i Shën Peterburgut”. Krijues i saj u bë agjenti i firmës amerikane “FORD”, sipërmarrësi Mihaill Fride. Në verë të vitit 1914 në Peterburg u dukën edhe firma të tjera “”Bellie” (“Të bardhat”), “Zeljonie” (“Jeshilet”) dhe “Krasnie” (“Të kuqet”). Taksitë nuk u zhdukën nga rrugët e Pertogradit bile edhe gjatë kohës së Luftës së Parë Botërore.