0Faji për ftohjen e marrëdhënieve ruso-çeke bie plotësisht mbi qeverinë e Çekisë. Po për këtë derklaroi përfaqësuesi i MPJ të Rusisë Viktor Kolesnikov në Moskë, në mbledhjen organizative të Biznes Këshillit ruso-çek për bashkëpunimin. Sipas fjalëve të tij qeveria e Çekisë ndjek kursin proamerikan në politikën e jashtme, nuk merr parasysh interesat ruse dhe injoron mendimin e shumicës së banorëve të vendit të vet përkatësisht problemit që ka të bëjë me dislokimin nën Pragë të radarit të Mbrojtjes Antiraket të SHBA-ve.